Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

AI: oběti toxického znečištění na Pobřeží slonoviny čekají na spravedlnost již pátým rokem

29. 8. 2011 - PRAHA [Econnect/AI]

Před pěti lety, 19. srpna 2006, loď Probo Koala ve službách korporátní skupiny Trafigura, která obchoduje s ropou, ilegálně vyložila toxický odpad přímo na břehy města Abidjan. V důsledku toho muselo na 100 tisíc lidí vyhledat lékařskou pomoc kvůli zdravotním potížím způsobeným toxickými látkami, 15 lidí zemřelo.

Vláda Pobřeží slonoviny sice od Trafigury na základě několika jednání obdržela od té doby zhruba 260 milionů dolarů na odškodnění obětí, tisíce z nich však dodnes čekají na jeho vyplacení a vláda odmítá sdělit, jak bylo s penězi naloženo.

„Nesmíme dovolit, aby tolik lidí zasažených skládkou toxického odpadu přišlo o odškodnění, které jim patří,“ říká Benedetta Lacey, zvláštní poradkyně Amnesty International pro korporátní odpovědnost. „Kvůli opakovaným zpožděním a neprůhlednému jednání je odškodnění zdržováno. Vláda prezidenta Ouattary musí konat rozhodně a ukázat, že nebude tolerovat korupci a zpronevěru těchto prostředků.“

V únoru 2007 uzavřela Trafigura s vládou Pobřeží slonoviny dohodu, podle které zaplatila 195 milionů dolarů na odškodnění obětí a vyčištění skládek. Vláda poté sestavila seznam více než 95 tisíce obětí, které mají být odškodněny, avšak doposud není známo, jaká část této sumy skutečně putovala k obětem. V dubnu 2008 Trafigura vyplatila vládě Pobřeží slonoviny na základě dosažené dohody dalších 20 milionů dolarů.

V září 2009 vyplatila Trafigura na odškodnění 45 milionů dolarů jako výsledek mimosoudního vyrovnání ve Velké Británii mezi Trafigurou a 30 tisíci obyvateli Pobřeží slonoviny, kteří ji žalovali za škody na zdraví vzniklé v souvislosti se skládkou.

Prostředky se však dostaly do rukou skupiny falešných zástupců obětí, tzv. Národní koordinace obětí toxického odpadu z Pobřeží slonoviny (CNVDT-CI). Peníze jí byly poukázány na účet na základě soudního rozhodnutí, aby je rozdělila mezi žadatele. Britská právní kancelář, která zastupuje žadatele z Pobřeží slonoviny, však nedávno oznámila, že více než 6 tisíc lidí na odškodnění od CNVDT-CI ještě stále čeká. Šéf CNVDT-CI údajně zmizel a žádné informace o dalším vypláceni odškodnění nejsou dostupné.

Amnesty International opakovaně upozorňuje na roli CNVDT-CI, která zřejmě nepravdivě tvrdí, že zastupuje všech 30 tisíc žadatelů z mimosoudního vyrovnání. „Více než 6 tisíc lidí čeká na odškodnění ve výši jejich ročního platu po těžce dosaženém vyrovnání s Trafigurou. Vláda Pobřeží slonoviny musí zaručit řádné vyplacení odškodného žadatelům,“ doplňuje Benedetta Lacey z Amnesty International.

„Při příležitosti pátého výročí musíme myslet na oběti. Nejméně 300 lidí z mého okolí ještě odškodněno nebylo,“ říká Geneviève Diallo, zástupkyně skupiny obětí z oblasti poblíž skládky Akouedo. „Ti, kteří peníze zpronevěřili, musejí být postaveni před soud.“

Amnesty International proto vyzývá vládu Pobřeží slonoviny, aby vyhledala ztracené prostředky a zaručila jejich plné vyplacení tisícům těch, kteří ještě pět let po vyložení toxického odpadu u břehů Abidjanu čekají na odškodnění.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz