Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Americká auta musí začít šetřit benzín, „nařídil“ jim to prezident Obama

24. 8. 2011 - PRAHA [EcoMonitor]

Americký prezident Barack Obama na konci července vyzval výrobce automobilů, aby přestali vyrábět palivově náročné vozy, informuje server Planetark.org.

Návrh je výsledkem několikaměsíčních jednání mezi kanceláří prezidenta a výrobci automobilů. Americké vozy by měly být schopné průměrně v roce 2025 ujet na litr ropného paliva alespoň 23 kilometrů. To znamená spotřebu málo přes 4 litry na 100 km. „Dohoda o palivových standardech představuje maximálně důležité opatření, které by mělo pomoci snížit naši závislost na zahraniční ropě,“ řekl Obama při představení nových standardů. Ty by mohly snížit spotřebu ropy v USA o 2,2 milionů barelů (3 497 720 hektolitrů) za den a ušetřit asi 6 miliard tun emisí CO2.

V praxi to ale neznamená, že každé auto po roce 2025 ujede sto kilometrů za čtyři litry. To je průměrná vypočítaná spotřeba, v praxi asi řidiči spotřebují více benzínu než čtyři litry na sto kilometrů. Cíl je přesto pro automobilky významným zpřísněním současných požadavků, které hovoří o dojezdu 15 kilometrů na litr paliva (asi 6,5 l/100 km) do roku 2016.

Nový program zahrnuje průměrné zvýšení palivové efektivity o 5 procent pro auta a o 3,5 procent pro lehká nákladní auta do roku 2021 a dalších 5 procent pro všechna vozidla po tomto roce. „Pro dodávky to bude skutečně výzva, ale myslíme, že se jedná o spravedlivé řešení,“ řekla Sue Cischke, viceprezidentka ve Fordu pro udržitelný rozvoj a životní prostředí.

Jak dosáhnout nižší spotřeby? Předpokládá se, že výrobci aut především sníží váhu vozidel. Nižší hmotnosti lze dosáhnout použitím hliníkových slitin, které mohou nahradit ocelové části karoserie. Již dnes existují vozy kompletně z hliníku a další zřejmě budou přibývat. Další možností, jak snížit spotřebu, je vývoj menších motorů či využívání přímého vstřikování, start-stop systému a turbodmychadel.

Prezident Automotive Consulting Group Dennis Virag uvedl, že podle něj bude velmi náročné dosáhnout standardu a bude to také velice nákladné. Kancelář prezidenta USA zatím odmítá vydat jakékoliv odhady, jaký dopad bude mít nový standard na ceny automobilů, možné následky zavedení nového standardu se stále studují. V současnosti je v oblasti úvah také motivační program na podporu elektromobilů a hybridních vozidel.

Podle článku „Obama Unveils Sharp Increase In Auto Fuel Economy“ zveřejněném na serveru planetark.org 1. srpna 2011.


Martin Singr

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz