Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

20 000 lidí vyzvalo poslance k přijetí zákona pro moderní zelenou ekonomiku

19. 8. 2011 - BRNO [Econnect/Hnutí Duha]

Již více než 20 000 lidí napsalo poslancům a poslankyním, aby přijali zákon, který závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace. Zákon prosazuje Hnutí Duha iniciativou Velká výzva.

Zákon dá průmyslovým podnikům dlouhodobou jistotu pro investice. Umožní jim, aby si rozplánovaly snižování exhalací na desítky let dopředu. Moderní zelené technologie posílí ekonomiku, sníží účty rodinám, zajistí nezávislost na dovozu energie a srazí český příspěvek ke globálnímu znečištění. Návrh zákona o snižování emisí skleníkových plynů, připravují odborníci Hnutí DUHA ve spolupráci s legislativními experty Ekologického právního servisu.

Na obdobném zákoně ve Velké Británii – kterým se návrh Hnutí DUHA inspiruje – se shodla vláda i opoziční strany, vlivné ekologické a humanitární organizace, odbory i Konfederace britského průmyslu. I v Česku má návrh zákona podporu všech významnějších humanitárních organizací, v čele se společností Člověk v tísni, Charitou ČR a ekologických organizací včetně Českého svazu ochránců přírody a asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Iniciativu Velká výzva podpořilo dosud několik desítek českých osobností. Patří mezi ně například Václav Havel, předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček, herec Jaroslav Dušek, architekt Aleš Brotánek či přírodovědec z Karlovy univerzity Pavel Kovář. Za myšlenku se postavila již také padesátka českých firem. Idea zákona je rovněž součástí programových dokumentů několika politických stran, například ČSSD nebo Věcí veřejných.

Požadavek na nový zákon mohou lidé politikům posílat i dál z webu www.velkavyzva.cz nebo také přímo z velkých letních hudebních festivalů. Po zastávkách na Rock for People, Mighty Sounds a Open Air Festivalu lze od čtvrtka do neděle (18.-21.8.) navštívit kinostan Hnutí DUHA i na kultovním Open Air Music Festivalu v Trutnově.

Partnerem kinostanu se stal v rámci programu Promítej i ty filmový festival Jeden svět. Návštěvníci tak uvidí i slavné dokumenty Vše pro dobro světa a Nošovic, Solartaxi nebo Krev v mobilech. Dostanou také exkluzivní možnost shlédnout předpremiéru filmu Hnutí DUHA “Rajče on the road,” který se veřejnosti oficiálně představí až na podzimních filmových festivalech.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl: „Lidé ve velkém oslovují zákonodárce a vyzývají je k zajištění rozvoje moderní zelené ekonomiky pro Českou republiku. Lidé si uvědomují, že se musíme zbavit závislosti na špinavém uhlí, drahé ropě a nestabilním plynu. Zákon prosazovaný naší iniciativou Velká výzva rozhýbe nová odvětví, srazí zbytečnou spotřebu energie a surovin a sníží český příspěvek ke globálnímu znečištění. Podle nezávislého průzkumu agentury Factum Invenio takový zákon podporuje 66 % veřejnosti.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz