Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Friends of the Earth: Nejíme nepovolenou GM kukuřici?

31. 3. 2005 - BRUSEL [EkoList]

Nevládní organizace Friends of the Earth napsala před několika dny Evropské komisi dotaz, zda se do Evropy nedováží nový typ geneticky modifikované kukuřice, který ještě nebyl povolen v regulérním schvalovacím řízení. Konkrétně se mělo jednat kukuřici od společnosti Syngenta, jež má sídlo ve Švýcarsku. Její kukuřice se objevila v USA.

Podle časopisu Nature Syngenta vyprodukovala a prodala v letech 2001 až 2004 několik set tun kukuřice, obsahující insekticid s názvem Bt10. Tento typ kukuřice ještě nebyl schválen pro lidskou konzumaci nikde na světě. Podle článku vedou Syngenta a vláda Spojených států od loňského roku diskuse o tom, co udělat s tímto pochybením, a kdy a jak by měla být tato informace sdělena veřejnosti.

Adrian Bebb, koordinátor kampaně proti GMO, říká: "Toto je příklad průmyslu mimo jakoukoli kontrolu. Po čtyři roky Syngenta neoznámila, že prodává farmářům neschválená geneticky modifikovaná semena. Jak jim mají spotřebitelé a farmáři věřit v budoucnu? Horší je, že vláda USA o tom celé měsíce věděla a chtěla to udržet v tajnosti. Je to naprostý skandál."

Proto Friends of the Earth naléhavě žádali od Evropské komise ujištění, že zmíněná kukuřice nebyla ilegálně dovážena také do Evropy. "Veřejnost bude znepokojena, že mohla být vystavena neschváleným potravinám s obsahem GMO, a bude žádat odpovědi. Komise by měla trvat na tom, aby Spojené státy stáhly veškerou kukuřici, podezřelou z kontaminace," domnívají se Friends of the Earth.

Evropská komise ve své tiskové zprávě ujišťuje veřejnost, že její legislativa v oblasti geneticky modifikovaných organismů je nejpřísnější na světě: "poskytuje vysokou kvalitu vědeckého zkoumání a zároveň hlídá právo spotřebitelů na možnost výběru." Schvalovací procedura podle nového systému, ustavenému před čtyřmi lety, poskytuje jistotu, že na evropský trh jsou pouštěny pouze takové transgenní organismy, jejichž konzumace je bezpečná jak pro lidi, tak pro zvířata. Jasná pravidla pro značení umožňují farmářům, spotřebitelům i jiným uživatelům zvolit si, zda chtějí takový produkt kupovat.

Koncem roku má být vypracována zpráva, týkající se zkušeností s GMO v jednotlivých členských zemích EU. Komise chce reflektovat závěry této zprávy a podniknout další kroky, ať už se budou týkat změn prahů pro značení či opatření pro koexistenci obou zemědělství - konvenčního a zemědělství s použitím GM plodin.

Friends of the Earth však přísná legislativa neuspokojí. Kontrují tvrzením, že "politika Komise směřující ke koexistenci konvenčních a GM plodin je od základu chybná, a že "Evropská komise se více zajímá o velký byznys než o bezpečnost potravin a životní prostředí".


Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz