Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pražská kultura na kříži

31. 3. 2005 - Jan Bouchal, Iniciativa 4 body pro kulturu

Živá kultura v Praze je ohrožena. Na osmdesát projektů kladně ohodnocených experty bylo lednovým rozhodnutím o neudělení grantu odsouzeno k zániku. Odbor kultury byl sloučen s odborem památkové péče, řada kvalitních úředníků odchází. Primátorem Bémem slibně nastartovaná přeměna grantového systému a vstup odborníků do rozhodování dosud nezačal.

Lednové rozdělení grantových peněz zastupitelstvem hl. m. Prahy ohrožuje realizaci desítek kvalitních kulturních projektů. "4 body pro kulturu" proto žádají vypsání druhého kola grantového řízení a přesunutí finančních prostředků na záchranu umělecky kvalitních projektů. Nové grantové řízení musí transparentním a rovným způsobem odrážet dosavadní umělecké výsledky všech žadatelů.

Proces přeměny dosavadního, námi kritizovaného, grantového systému, který navrhl na začátku února pražský primátor Bém, dosud nezačal. Apelujeme proto na představitele města, aby urychleně zahájili plánovanou práci expertních skupin. Ty by měly nastavit transparentní a odborné posuzování kulturních projektů tak, aby nedocházelo k politické manipulaci při rozdělování grantových prostředků.

Asociace kulturních organizací (Iniciativa pro kulturu) vznikla z popudu primátora a již před 2 týdny radnici předala návrhy deseti osobností do expertních skupin.

Považujeme za nezbytné odložit blížící se uzávěrku grantů pro víceleté financování z dubna 2005 na podzim 2005, tak aby žádosti již mohly být posouzeny na základě výsledků práce expertních skupin.

Sloučení odboru kultury s odborem památkové péče podle nás zásadně ohrožuje oblast živého umění v Praze a zneprůhledňuje její další financování. Apelujeme proto na striktní odlišení památkové péče od oblasti živého umění a obsazení postu šéfa odboru člověkem s dostatečnou kulturní odborností na základě výběrového řízení.

Odstrašujícím případem je obdobné sloučení odborů v Jihočeském kraji (který ředitel magistrátu uvádí za příklad), kde výsledkem bylo, že grantové řízení bylo letos vypsáno pouze pro oblast památek a nikoliv živé kultury.

Jan Bouchal (776 295 954)
za iniciativu "4 body pro kulturu"

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz