Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nad Stezkou železné opony převzal záštitu Václav Havel

16. 8. 2011 - PRAHA [Econnect]

Dlouhých čtyřicet let byla železná opona symbolem rozdělené Evropy, v těchto dnech si mimo jiné připomínáme i 50. výročí od stavby Berlínské zdi. Letos odstartoval projekt, díky kterému by se koridor podél železné opony měl stát vyhledávanou dálkovou turistickou trasou a zároveň připomínkou čtyřiceti let totalitního režimu. Záštitu nad projektem, který je podpořen Evropskou unií, převzal exprezident Václav Havel.

„Jen ten, kdo pozná minulost, je schopen orientovat se v budoucnosti,“ říká poslanec Evropského parlamentu a duchovní otec stezky Michael Cramer. Stezka železné opony, která je zároveň nejnovější trasou Eurovelo 13, prochází dvaceti státy a celkem by od Baarentsova až po Černé moře měla měřit téměř 7000 kilometrů. Její český úsek měří přibližně 600 kilometrů a koordinaci projektu má na starosti Nadace Partnerství, která má s podobnými projekty zkušenosti, neboť je například koordinátorem i dalších dálkových tras - české části Labské stezky, Greenways Praha - Vídeň nebo Moravských vinařských stezek.

„Cílem projektu je ve spolupráci se sousedními státy navrhnout přeshraniční vedení trasy tak, aby stezka vedla po obou stranách bývalé rozdělené Evropy, aby byla dostatečně bezpečná a komfortní i z pohledu poskytovaných služeb a napojení na veřejnou dopravu, stejně jako i dostatečně propagována na jediných internetových stránkách www.eurovelo.com,“ říká Daniel Mourek, koordinátor mezinárodních projektů z Nadace Partnerství s tím, že rozvoj střední části Stezky železné opony probíhá ještě ve spolupráci s rakouskými, německými, slovenskými a maďarskými kolegy podle jednotné metodiky tvorby dálkových tras EuroVelo odsouhlasené Evropskou cyklistickou federací. „Zároveň chceme, aby stezka fungovala jako živé muzeum a memento připomínající čtyřicet let komunistické diktatury. I proto jsme rádi, že záštitu nad projektem převzal exprezident Václav Havel,“ doplňuje Mourek.

Již v červnu se v Plzni k projektu uskutečnil první národní workshop, kterého se kromě Nadace Partnerství zúčastnili i zástupci krajů, obcí, Regionální rozvojové agentury, Euroregionu Šumava, sdružení a mikroregionu z Českého lesa, NNO, cyklokoordinátoři Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje i hosté z Bavorska. Mezi přednášejícími byl i evropský poslanec Michael Cramer, který sám projel na 3000 kilometrů Stezky železné opony a je mimo jiné velkým propagátorem cyklistiky na půdě Evropského parlamentu. Letos se v rámci projektu uskuteční ještě dva další workshopy – v polovině září v jednom z měst jihomoravského kraje a 13. října v pražském Muzeu Policie.

„V letošním roce chceme vydat i brožuru o Stezce železné opony/EuroVelo 13 v České republice a budeme iniciovat vznik dalších muzeí železné opony, podobných těm, které byly nedávno otevřeny v Rozvadově nebo ve Valticicích. Domácí i zahraniční turisté pak budou mít možnost dozvědět se více o životě za železnou oponou či o dobových souvislostech,“ Daniel Mourek. Celý projekt vyvrcholí propagační akcí v Bruselu, které se zúčastní i europoslanci jednotlivých zemí podél Stezky železné opony.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 273 miliónů korun 2 858 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Greenways jsou trasy, komunikace nebo přírodní koridory, využívané v souladu s jejich ekologickou funkcí a potenciálem pro sport, turistiku a rekreaci. Přinášejí užitek v oblasti ochrany přírody a kulturního dědictví, zlepšují možnosti pro dopravu, rekreaci a turistiku, jsou výzvou k zdravějšímu životnímu stylu a udržitelnému využívání místních zdrojů. Greenways vedou občany, zastupitele, úřady a podnikatele ke společnému plánování a zlepšování života v jejich obci a komunitě. Program Greenways Nadace Partnerství je koordinátorem například Greenways Praha-Vídeň, Greenways Krakow-Morava-Vídeň či Moravských vinařských stezek.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz