Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Stovky lidí dnes vyzvaly ministra Chalupu k ukončení nezákonného kácení na Šumavě

5. 8. 2011 - PRAHA [Econnect]

Vědci, signatáři „Šumavské výzvy“, obyvatelé šumavských obcí a stovky dalších lidí dnes vyzvali ministra životního prostředí Tomáše Chalupu k okamžitému ukončení protizákonného kácení u Ptačího potoka. Na demonstraci před ministerstvem dále požadovali okamžité odvolání ředitele NP Šumava Jana Stráského a jeho náměstka Jiřího Mánka, respektování názoru vědecké obce a dodržování platných zákonů.

Organizátory demonstrace byli Ondřej Pašek a Barbora Hanžlová. Hnutí DUHA shromáždění zaštítilo. Vedle moderátora Petra Vacka se postupně k situaci na Šumavě vyjádřil člen Stínové vědecké rady národního parku Šumava profesor Josef Fanta, právnička Ekologického právního servisu Markéta Cooiman, ředitel Hnutí DUHA Petr Machálek, Petr Voříšek z České společnosti ornitologické, socioložka Jiřina Šiklová, šumavský lesník Petr Ješátko, který se zároveň aktivně zúčastnil i blokády kácení u Ptačího potoka, a další.

Za pouhý týden se proti nezákonnému kácení vyjádřilo přes 2500 a organizací v rámci „Šumavské výzvy“. Tu podepsalo i několik desítek osobností, například režisérka Olga Sommerová, ředitel Geologického ústavu Akademie věd ČR Václav Cílek, moderátor a publicista Pavel Anděl, dramatik Arnošt Goldflam, předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček, profesorka Hana Librová, exministr životního prostředí Martin Bursík nebo ekonom Pavel Mertlík. Během uplynulých dní také s postupem vedení parku u Ptačího potoka vyjádřila nesouhlas prakticky celá vědecká obec a vládní strana TOP09.

Ondřej Pašek, organizátor demonstrace „Zastavte kácení na Šumavě“ řekl: „Šumava je unikátním místem a máme tam jedinečnou šanci ponechat alespoň malý kousek naší země nerušenému přírodnímu vývoji. Jako občana mě štve, když vidím, že i takové skvosty se stávají obětí partikulárních zájmů a nekompetence politiků. K takovému vývoji ani k ignoraci názorů vědců a občanů nemohu dále mlčet, proto jsem se rozhodl zorganizovat tuto demonstraci.“

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA řekl: „Je naprosto nepochopitelné, že ministr Chalupa stále nechává ve funkci ředitele parku Jana Stráského a jeho náměstka Jiřího Mánka a dokonce se za ně postavil. Stal se tak spoluzodpovědným za opakovaná porušení zákona a za devastaci národního parku, který jim byl svěřen do péče. Ministra Tomáše Chalupu vyzýváme, aby se zasadil za dodržování zákonů, zastavení devastace národního parku a okamžitě odvolal ředitel Stráského a náměstka Mánka.“

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí, reagoval prohlášením: "Na mém dosavadním názoru k problémům Šumavy a jejich řešení se nic nemění. Znovu připomínám, že jsem proti jakémukoliv politizování tohoto problému, jde o odbornou nikoliv politickou záležitost a sbírání politických bodů na úkor přírody odmítám. V rámci péče a ochrany přírody je třeba v národním parku proti kůrovci rozumně zasahovat. Jde o to jasně a dlouhodobě stanovit kde ano a kde ne, a pokud ano, jak a v jakém rozsahu. To může přinést jedině nový zákon o šumavském národním parku. K diskusi o něm se sejdeme 25. srpna, na kdy jsem svolal jednání se zástupci krajů, obcí, vědecké veřejnosti, politických stran a sdružení Zachraňme Šumavu a sdružení ŠumavaPro. Ředitele parku Jana Stráského jsem také vyzval ke svolání kulatého stolu za účasti všech zainteresovaných stran k aktuální situaci na Šumavě."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz