Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Navrhněte svého Ropáka a Zelenou perlu

29. 3. 2005 - BRNO [Econnect]

Ropáky mezi lidmi letos opět budou hledat ekologové z občanského sdružení Děti Země. V anketách Ropák roku a Zelená perla roku chtějí odhalit ty, kdo svými činy v uplynulém roce nejvíce škodili životnímu prostředí, a také připomenout nejneuvěřitelnější výroky, které se životního prostředí týkají. Ropák roku a autor Zelené perly roku budou vyhlášeni koncem dubna, nyní zbývá posledních několik dní pro zaslání nominací - uzávěrka je 31. března.

Titul Ropák roku 2003 získal a za největšího škůdce životního prostředí byl v loňském roce komisí více než stovky vědců, publicistů, umělců, politiků a ekologických aktivistů zvolen poslanec za ČSSD Jaromír Schling. A to za podání pozměňovacího návrhu k novele zákona č. 114/1995 Sb. o vnitrozemské plavbě, který označuje modernizaci vodní cesty na Labi a na Vltavě paušálně za veřejný zájem, a to bez ohledu na to, zda řeky protékají chráněným územím. "Dále za podporu výstavby dvou jezů na dolním Labi podáváním pozměňovacích návrhů ve sněmovně, za opakovaný návrh na zrušení Ministerstva životního prostředí a za podporu zákona o výstavbě dálnic a rychlostních silnic, i když nesplní svůj cíl, tedy urychlení výstavby těchto komunikací," vyjmenovává předseda pořádajícího sdružení Děti Země a zároveň vyhlašovatel ankety Miroslav Patrik.

Pro letošní rok již existuje několik horkých potenciálních kandidátů. Například za Moravskoslezský kraj by mohl být letos do ankety Ropák roku nominován někdo za prosazení průmyslové zóny u Dolní Lutyně namísto evropské ptačí oblasti s chráněnými dravci. Titul Ropák roku 2004 však může putovat i do Pardubického kraje za trasování silnice R35 přes evropskou ptačí oblast Komárov a za snahu vybudovat obří spalovnu odpadů u Opatovic nad Labem.

Perly (nejen) politiků

"Myslím, že neexistuje jen přirozená migrace, ale i umělá. Těch pár medvědů či vlků by se tedy dalo podle mého názoru čas od času přepravit do jiných oblastí," zněl návrh, jak zamezit migraci zvěře přes rychlostní silnicí R48 na Ostravsku i bez výstavby přechodů pro zvěř nad silnicí: a za tento svůj výrok získal starosta Horních Tošanovic a koordinátor Iniciativy R48 Petr Martiňák ocenění Zelená perla za rok 2003. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizují ochranu životního prostředí a přírody.

I letošní ročník slibuje mezi nominovanými výroky řadu perel, organizátoři však se zveřejněním nominací ještě vyčkávají. Dá se ale očekávat, že nominovaní nebudou mít oproti vítězům z uplynulých let jednoduchou pozici: například pracovník odboru státní správy lesů a myslivosti MZe ČR a bývalý prezident Asociace profesionálních myslivců Libor Řehák zvítězil za rok 1998 s perlou “Nekontrolované šíření rysa je v rozporu se základní Listinou lidských práv a svobod.” A také historicky první vítěz ankety – Václav Klaus – se svou "perlou" zapsal do galerie Zelených perel nepřehlédnutelně: "Ekologie není věda. S vědou nemá nic společného. Je to ideologie," pravil budoucí prezident.

Nominace do 31. března

Uzávěrka přijímání kandidatur pro obě ankety je 31. března. Kandidáta může navrhnout kdokoliv, když uvede jeho jméno, zaměstnání a především ověřitelný důvod navržení, tedy prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké "antiekologické" stavby. Mezi kandidáty na Zelenou perlu pak nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře a v obou případech se musí kandidatura vztahovat k uplynulému roku. Nominace lze provést prostřednictvím webového formuláře, a to jak na Ropáka, tak na Zelenou perlu roku 2004. Další možností je zaslat nominace na adresu Děti Země, Cejl 48/50, 602 00 Brno (tel./fax 545 210 393), případně e-mail dz.brno@ecn.cz. Výsledky anket Ropák roku a Zelená perla roku budou zveřejněny 29. dubna 2005 v Brně na soirée s kulturním programem.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související tisk. zprávy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz