Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hranice mezi USA a Mexikem brání ohroženým zvířatům ve volném pohybu

22. 7. 2011 - PRAHA [Ekolist]

Staré přísloví, že dobré ploty dělají dobré sousedy, rozhodně neplatí pro populace živočichů na pomezí mexicko-americké hranice. Studie univerzity v texaském Austinu ukázala, že zvířata žijící poblíž hranice USA s Mexikem v oblasti Mexického zálivu a Kalifornie často patří mezí nejvíce ohrožené, píše ScienceDaily.

„Ploty se táhnou krajinou na opravdu velké vzdálenosti a je dobré vědět, jaký mají vliv na přírodu,“ říká postgraduální student Jesse Lasky, který na výzkumu pracoval. „Studie je první komplexní analýzou ohrožení druhů podél celé americko-mexické hranice.“

„Plánovaná délka plotů díky své velikosti ovlivní migrace populací ve velkém měřítku. Identifikovali jsme ty živočišné druhy, které jsou nejvíce ohroženy,“ říká Lasky a doufá, že politici vezmou seznam ohrožených zvířat na zřetel při plánování jejich ochrany.

Studie analyzovala lokální populace 313 druhů nelétajících savců, obojživelníků a plazů. A identifikovala tři oblasti, ve kterých jsou zvířata nejvíce zranitelná: lokality kalifornského pobřeží s vysokou hustotou zabydlenosti, pobřežní oblasti Texasu a na jihovýchodě Arizony ležící lesy Madrean Sky Islands. V těchto oblastech žije mnoho ohrožených druhů. Ploty v Kalifornii pak u některých druhů omezují až 75 procent jejich areálu.

Na hranicích mezi USA a Mexikem lze s trochou štěstí potkat vzácné jaguarundi, ropuchu kalifornskou či skokana Draytonova. Mezi zvířaty žijícími v oblasti hranice lze nalézt čtyři, které jsou ohroženy globálně anebo jsou chráněny po obou stranách hranice. Přes dvacet druhů patří mezi ty, které jsou ohroženy místně.

Společným problémem pro divoká zvířata podél hranice je překotný rozvoj lidského osídlení. Vyhynutím jsou nejvíce ohroženy malé populace zvířat obývající speciální stanoviště. Dokonce i zvířata, která potřebují velké rozlohy, žijí na izolovaných stanovištích. A tato jejich stanoviště mohou být navíc dále narušena hraničním plotem.

Oddělené populace s omezenou schopností migrovat jsou podle Laskyho mnohem náchylnější k „nepředvídatelným a náhodným“ narušením. Stačí obyčejný požár nebo hurikán, které pak snadno mohou „vymazat“ celou populaci. Omezené možnosti pohybu nebo rozdělení teritoria vede ke zvýšenému riziku výskytu příbuzenského křížení – inbreedingu a hromadění škodlivých mutací.

Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost je při budování infrastruktury osvobozeno od dodržování ekologických předpisů. Podél hranice je vybudováno na 1 200 kilometrů plotů. Článek byl uveřejněn 12. 7. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Border Fences Pose Threats to Wildlife On US-Mexico Border, Study Show“.


Radomír Dohnal

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz