Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Příbramsku rekonstruovali statek konopím

18. 7. 2011 - PRAHA [Econnect]

Do statku ve Vacíkově nedaleko Březnice se v týdnu od 8. do 15. července sjela desítka mladých lidí z celé republiky na stavební dílnu věnovanou nácviku práce s přírodními materiály. Při omítání stěn interiérů použili konopno-vápenných a konopno-hlinitých směsí. Dílna ve Vacíkově je součástí projektu Stavíme s přírodou: Konopná Odyssea, jehož cílem je přispět k rozšíření využití a zvýšení dostupnosti konopných stavebních materiálů. Další dílny proběhnou během srpna v jihočeském Kunžaku.

Pazdeří je dřevitý vnitřek stonků konopí i lnu, podobný štěpce, jež se tradičně získávalo na venkově v takzvaných pazdernách. Dříve je nejčastěji pálili, dnes se hojně využívá ve Velké Británii, Francii a dalších zemích jako podestýlka ve stájích ušlechtilých koní, pro domácí zvířata či jako zahradní substrát. Stále více se ale rozmáhá použití pazdeří i ve stavebních materiálech s nevšedními vlastnostmi.

Mladí lidé se zájmem o životní prostředí a alternativní stavební techniky si během osmidenní dílny vyzkoušeli omítání interiérů směsí pazdeří s vápnem a pazdeří s hlínou. Součástí dílny byly i exkurze na blízkou ekofarmu, stejně jako teoretické prezentace, promítání a diskuze.

Použití konopno-vápenných směsí se v posledních deseti letech šíří do Evropy i do zámoří z Francie, kde tuto technologii upřednostňují při rekonstrukcích starých hrázděných domů. Získaný materiál, kterému se v anglicky mluvících zemích říká „hempcrete“ čili konopný beton, totiž, na rozdíl od klasického betonu, dýchá a spolehlivě rozvádí vlhkost vznikající užíváním domu. V receptuře na výrobu konopného betonu se totiž nepoužívá cement. Vedle toho je tato směs díky pazdeří lehčí než beton a také výborně hlukově i tepelně izoluje. I proto se dnes stále více používá pro stavbu zdravých a ekologicky šetrných domů s možnostmi uplatnění nejen pro výplně stěn dřevostaveb, ale také pro izolace podlah, střech či dekorační a termoregulační omítání.

„Zkušenosti z dílny ukázaly, že s tímto typem materiálu může, byť pod vedením praktiků, pracovat i laik bez stavebního vzdělání. Přidáním pazdeří vápenná směs získává na plasticitě; práce s ní se tak podobá spíše modelování.“ říká předseda pořádajícího sdružení Konopa Michal Ruman.

„Zároveň se ale ukázaly i některé nevýhody: vápno je dráždivý materiál a práce s ním vyžaduje použití ochranných pomůcek a opatrnost. O to více si pak účastníci dílny užili práci se směsí s hlínou, se kterou je možné pracovat bez obav.“ dodává Michal Ruman.

Hlína použitá na dílně pocházela přímo z pozemku u statku. Jako místní zdroj představuje ideál ekologického stavebního materiálu s minimálními dopady na životní prostředí. Zhodnocování ekologických dopadů stavebních materiálů použitých na dílně tvoří nedílnou součást projektu Stavíme s přírodou: Konopná Odyssea. V případě konopí hraje svou roli původ surovin, způsob pěstování, technologie sklizně i místního prvozpracování stejně jako vzdálenost, kterou musí materiál urazit. Celý životní cyklus budou účastníci dílny zaznamenávat a zpracovávat na osvětový videodokument.

„Na setkání ve Vacíkově tematicky navazují dvě další dílny, které pořádáme 12. až 15. a 18. až 21. srpna v Kunžaku u Jindřichova Hradce. Soustředit se budeme na práci s konopím, hlínou a dřevem. Zaměříme se na” fajnové “ omítky, mozaiky či dusané stěny - budeme zdobit a zkrášlovat,“ láká organizátor Michal Ruman.

„Vedle toho se podíváme na funkční zázemí domu: seznámíme se s principy kompostovací toalety, rekuperace vody a konceptem zimní zahrady. Zváni jsou všichni lidé, mladí do 30 let zvláště“ uzavírá. Projekt Stavíme s přírodou: Konopná Odyssea totiž jako mládežnickou iniciativu podpořila Evropská unie skrze Českou národní agenturu Mládež.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz