Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace: Nike a Adidas mohou za toxické znečištění vod v Číně

14. 7. 2011 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

DETOX. Takové poselství dnes umístili aktivisté Greenpeace před největší prodejnou Adidas na světě a před nedalekou prodejnou Nike v čínském Pekingu. Vyzvali tak obě firmy, aby odstranily nebezpečné toxické látky z celého svého procesu výroby i výrobků samotných. Tento požadavek je založen na výsledcích ročního šetření Greenpeace, které zkoumalo zdroje zamoření čínských řek toxickým znečištěním.

Greenpeace dnes na tiskové konferenci v Pekingu představilo studii Špinavé prádlo (Dirty Laundry), která odhalila nebezpečné chemické látky ve vzorcích vody odebraných u výpustí dvou čínských průmyslových komplexů na výrobu textilu. Obě továrny mají obchodní vazby s řadou světových oděvních firem, včetně gigantů jakými jsou Adidas, Nike nebo čínský Li Ning. Odhalení doplňují zjištění nedávno zveřejněná v publikaci Skrytá hrozba, která upozornila na závažný problém znečišťování řek a vodních zdrojů průmyslem po celém světě.

Greenpeace vyzývá oděvní firmy uvedené ve studii, aby odstranily nebezpečné chemikálie z výroby i z produktů, a to napříč celým dodavatelským řetězcem. „Chceme, aby se značky jako Adidas nebo Nike, které určují směr celého odvětví a mají rozhodující vliv na dodavatele, chopily iniciativy a staly se lídry v detoxikaci celého textilního průmyslu,“ řekl Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR.

Mezi chemikáliemi nalezenými ve vzorcích jsou i látky perzistentní, bioakumulativní nebo látky narušující hormonální systém. Tyto látky představují dlouhodobé a závažné riziko pro životní prostředí i lidské zdraví.

„Naše zjištění poskytuje obrázek o tom, jaké nebezpečné látky textilní průmysl vypouští a zamořuje jimi řeky a vodní zdroje po celém světě. Navíc toto odhalení svědčí o tom, že se jedná o daleko rozsáhlejší problém, který má vážné, dlouhodobé a dalekosáhlé negativní dopady na lidi i přírodu,“ dodal Martin Hojsík, koordinátor vodní kampaně v Greenpeace International.

„V současnosti nemá žádná z firem, které zmiňujeme v naší studii, celkový přehled o tom, jaké látky jsou během výrobního procesu jejich produktů používány a vypouštěny. Řešením je přijetí politiky nakládání s chemickými látkami, která těmto společnostem umožní systematicky monitorovat, snižovat a odstraňovat nebezpečné látky z výrobního procesu i výrobků samotných,“ doplnil Hojsík.

Greenpeace zároveň vyzývá vlády a politiky, aby přijali opatření, která povedou k odstranění nebezpečných chemických látek během jedné generace. „Politici mají na výběr. Mohou i nadále nechat vystavovat své spoluobčany a prostředí, ve kterém žijí, škodlivému vlivu nebezpečných chemikálií, nebo se zasadit o přísnější regulaci, která bude na jedné straně systematicky omezovat a eliminovat toxické látky a na straně druhé podporovat trvale udržitelné inovace,“ uzavírá Hojsík.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz