Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vítězem celostátní soutěže Město stromů je Uherské Hradiště

14. 7. 2011 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Celostátní soutěž Město stromů, kterou každoročně pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s městem Strakonice, vyhrálo Uherské Hradiště. Symbolické žezlo a titul Město stromů pro období 2011/2012 poputuje z východočeského Broumova zpět na Moravu. Porota soutěže ocenila zpracování návrhu plánované jednoroční kampaně Uherského Hradiště, prostřednictvím které se obec bude snažit zvýšit zájem místních lidí o zeleň ve městě.

„Cílem soutěže Město stromů je motivovat lidi všech věkových skupin, aby se prostřednictvím zajímavých a zábavných aktivit zapojili do zlepšování životního prostředí ve svém městě,“ uvádí Hana Zuchnická z Nadace Partnerství. Práce jednotlivých měst s veřejností pak sehrála při výběru letošního vítěze soutěže největší úlohu. „Ocenili jsme, že se Uherské Hradiště dlouhodobě věnuje budování kvalitního prostředí, a že do rozvoje města aktivně zapojuje své obyvatele i místní spolky,“ zmiňuje členka poroty a zástupkyně hlavního partnera soutěže, Hana Zmítková ze společnosti Tetra Pak.

Soutěž Město stromů pořádá Nadace Partnerství pravidelně již od roku 2006. Prvním Městem stromů se stala Kroměříž a štafetu postupně přebrala města Tachov, Krnov, Havířov a Broumov. Vítěz letošní soutěže – Uherské Hradiště - obdrží finanční prémií ve výši 50 tisíc Kč od společnosti Tetra Pak a získává také jedinečnou možnost zúčastnit se prestižního mezinárodního klání Entente Florale Europe (Evropská kvetoucí sídla).

Jednoroční ekologicko - osvětová kampaň bude oficiálně zahájena v říjnu, kdy Uherské Hradiště slavnostně převezme symbolické žezlo od stávajícího Města stromů - Broumova. Obyvatelé Uherského Hradiště a jeho okolí se mohou těšit na rok nabitý soutěžemi, výstavami, přednáškami a společenskými akcemi s tématikou zeleně a ochrany přírody (například Den Země, večerní jízdy na bruslích, Den stromů, Na kole do práce/školy, festival Týká se to také tebe).

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 238 miliónů korun 2 722 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Soutěž Město stromů je společným projektem Nadace Partnerství a města Strakonice. Cílem soutěže je zvyšování zájmu obyvatel o životní prostředí města, ve kterém žijí. Prostřednictvím celoroční kampaně zaměřené zejména na téma stromy se vítězné město snaží motivovat lidi, aby se aktivně zapojili do ochrany přírody, zkvalitňování životního prostředí a veřejného života. Soutěž se pravidelně koná od roku 2006 a jejími vítězi se postupně stala města: Kroměříž, Tachov, Krnov, Havířov a Broumov.

Cílem mezinárodní soutěže Entente Florale Europe je propagovat kvalitní prostředí sídel s důrazem na rozvoj zeleně v evropských městech a vesnicích. Soutěže se v současnosti účastní 12 evropských států, Česká republika se zapojuje od roku 2002. Účast českých vesnic a měst organizuje Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Vítěz soutěže Město stromů získává přednostní právo reprezentovat Českou republiku v tomto celoevropském klání.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz