Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSOP objevilo v západních Čechách vzácný druh netopýra pobřežního

12. 7. 2011 - PRAHA [Econnect]

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) ročně realizuje více než 100 projektů v oblasti ochrany druhové rozmanitosti, na které Lesy ČR (LČR) přispívají částkou 1 milion korun. Spolupráce ČSOP a LČR při ochraně biologické rozmanitosti probíhá i v rámci tradičního programu Ochrana netopýrů. Díky projektu, který je v rámci tohoto programu dlouhodobě realizován, byl v Krušných horách objeven i jeden z nejvzácnějších našich netopýrů – netopýr pobřežní. Do té doby byl tento severský netopýr znám jen z několika málo míst na východě republiky.

Cílem programu Ochrana netopýrů je mapování výskytu netopýrů a vrápenců na našem území. Důležitou součástí programu jsou ale také praktické zásahy podporující ochranu těchto vzácných živočichů. Jde například o ochranou doupných stromů, štol a jeskyní, kde mají netopýři své kolonie, i vyvěšování hnízdních budek.

V letošním roce Český svaz ochránců přírody s podporou Lesů České republiky, s.p. - generálního partnera programu Ochrana biodiverzity – realizuje hned 8 projektů zaměřených na netopýry. Jedním z nich je i dlouhodobý projekt základní organizace ČSOP Kladská s názvem Mapování zimovišť a sledování netopýrů Karlovarského a Plzeňského kraje. Řešitelům tohoto projektu se už na podzim loňského roku podařil významný objev. U vchodu do staré štoly asi 8 km jihozápadně od Božího Daru v Krušných horách byl při pravidelném monitoringu odchycen samec netopýra pobřežního (Myotis dasycneme). Výskyt tohoto druhu netopýra nebyl až doposud v západních Čechách nikdy zaznamenán.

V okolí ochránci přírody jen tuto zimu zkontrolovali celkem 199 netopýřích zimovišť, našli zde 1970 netopýrů 12 druhů, ale ani jednoho netopýra pobřežního. Letošní pokračování tohoto projektu tedy ukáže, zda se tento vzácný netopýr na nové lokalitě vyskytl jen náhodou či se zde bude objevovat pravidelně.

Spolupráce mezi Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) a Lesy České republiky (LČR) je dlouhodobá – letos probíhá již 13. rokem. Uskutečňuje se jak na poli praktické ochrany přírody, tak na poli ekologické výchovy. Spolupráce lesníků a ochranářů na konkrétních lokalitách a projektech se však datuje již od vzniku ČSOP v roce 1979.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz