Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kořeny podaly žalobu proti nezákonnému povolení Tykačovi těžit uhlí dalších 41 let

11. 7. 2011 - PRAHA [Econnect]

Litvínovské občanské sdružení Kořeny podalo tento týden s odbornou pomocí Greenpeace správní žalobu proti povolení hornické činnosti ve velkolomu Vršany pro období 2012 – 2052. Žaloba se domáhá zrušení rozhodnutí Českého báňského úřadu, kterým bylo povolení těžby potvrzeno, pro mnohočetný rozpor se zákonem. Velkolom patří nechvalně proslulému finančnímu žralokovi Pavlu Tykačovi a disponuje největšími zásobami teplárenského uhlí v ČR v rámci platných územních ekologických limitů těžby.

V žalovaném rozhodnutí báňský úřad odmítl požadavek ministerstva životního prostředí, místních a ekologických neziskových organizací i Teplárenského sdružení, aby bylo uhlí z Vršan přednostně poskytováno tuzemským teplárnám. To by umožnilo rychle a elegantně vyřešit jejich případné problémy s nedostatkem paliva, aniž by přitom došlo k prolomení limitů těžby, bourání Horního Jiřetína a ohrožení Litvínova.

Jan Rovenský z Greenpeace, který s litvínovským sdružením na věci spolupracuje, dnes uvedl: „Stát v ochraně veřejného zájmu ve věci Vršan fatálně selhal a je ostuda, že jeho chybu musejí napravovat občanští aktivisté. Nejen, že úředníci bez mrknutí oka přiznali jedné z nejtemnějších postav českého byznysu bezvýhradní právo těžit státní uhlí na více než 40 let, ale zároveň přitom dost brutálně porušili řadu předpisů na ochranu životního prostředí. K převrácení několika kilometrů čtverečních krajiny naruby nepovažovali za nutné opatřit si povolení a posudky, které normální smrtelník potřebuje i ke stavbě rodinného domu. Jsme proto přesvědčeni, že se žalobou uspějeme.“

Členka výboru občanského sdružení Kořeny již dříve k věci uvedla: „Úřady daly Tykačovi zelenou, aby si se státním uhlím dělal dalších 40 let, co se mu zlíbí. Jsme přesvědčeni, že šlo o záměr – pokud by totiž teplárny dostaly uhlí z Vršan, přestaly by volat po prolomení limitů těžby. Něco podobného samozřejmě nemohli Tykačovi spojenci z ministerstva průmyslu a báňské správy připustit.“

Podaná žaloba to má změnit. Pokud jí Městský soud v Praze vyhoví, bude muset báňský úřad o věci rozhodovat znova. Ministerstvo průmyslu do té doby může výše uvedené podezření vyvrátit tím, že prosadí již dříve slibovanou legislativu, která má přednostní dodávky uhlí teplárnám zajistit. V novém řízení by se pak uplatnila i na Vršany.

Greenpeace usiluje o postupný úplný útlum těžby a spalování uhlí a přechod na trvale udržitelnou energetiku postavenou výhradně na obnovitelných zdrojích. Do doby, než budou uhelné doly úplně uzavřeny, prosazuje jeho přednostní využití v teplárnách, které jej dokáží využít s až trojnásobně vyšší účinností, než velké kondenzační elektrárny ČEZu. I teplárny by se však postupně měly závislosti na uhlí zbavit a přejít na využití obnovitelných zdrojů (zejména cíleně pěstované energetické biomasy a geotermálního tepla).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz