Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brňané se dnes ponořili do vln Svratky a poslali primátorovi pozdrav od řeky

11. 7. 2011 - PRAHA [Econnect]

Desítky obyvatel Brna a tisíce obyvatel České republiky a Evropy dnes prožili nedělní odpoledne u řeky. Společným koupáním tak dali najevo, že chtějí řeky a jejich břehy využívat ke koupání a setkávání. Brno se tímto připojilo k akci Big Jump, oslavující Evropský den koupání v řekách. Účastníci koupání v brněnské Svratce poslali brněnskému primátorovi i představitelům státního podniku Povodí Moravy společný pozdrav od řeky. Ve svém vzkazu na pohlednici vyjádřili politování nad skutečností, že je v Brně obtížné najít místa, kde by bylo možné si užít letní pohodu spojenou s koupáním v řece. Ke společnému koupání v Brně tento den vyzýval Ekologický institut Veronica, Koalice pro řeky a Rezekvítek.

Nejen v Brně, ale také v Praze, v Děčíně, v Lysé nad Labem, v Přímělkově, v Třeboni a dalších místech České republiky se lidé sešli u řeky. Svým setkáním chtěli poukázat na fakt, že řeky a říční břehy jsou zajímavým místem pro prožívání volného času. Trávení letních dnů u řeky však není žádnou novinkou. Říční koupaliště dříve nebyla ničím výjimečným. V druhé polovině 20. století lidé začali vyhledávat spíše uměle vytvořená koupaliště s chlorovanou vodou. Důvodem byla rychle se zhoršující kvalita vod v řekách. Ta se od 90. let opět výrazně zlepšuje a není tedy důvod, proč se k řekám opět nevrátit. Česká republika se navíc zavázala přijetím evropské rámcové směrnice k dalšímu zlepšování kvality povrchových vod. To je důležité nejen pro lidi, ale zejména pro přírodu.

Biolog David Pithart, předseda Koalice pro řeky dodává „Koupání v přírodě je také neúměrně levnější záležitost než nákladné akvaparky, budované v poslední době v okolí velkých měst. A to levnější jak pro rodiny s dětmi, tak pro případné investory - obce. Osobně se domnívám, že i zážitek z koupání v řece, která proudí, má kolem sebe stromy a jsou v ní ryby, je hodnotnější než dovádění v akvaparku s chlorovanou vodou“.

Brněnští se sešli na místech bývalého říčního koupaliště Riviera. Před samotným koupáním absolvovali exkurzi podél řeky Svratky s výkladem odborníků, věnovaným historii i současnému využití brněnských řek a jejich plánovaným úpravám v územním plánu. Okolo 15té hodiny se lidé ponořili do říčních vln. Osychání na břehu zpříjemnili hudebníci, piknik a čítárna. Jan Labohý, jeden z mnoha účastníků, se podělil o své dojmy: „V řece jsem se nikdy před tím nekoupal a měl jsem i trochu obavy. Když jsem ale viděl, že se ostatní jdou koupat, šel jsem taky. Voda byla čistá a byl to pro mě fakt zážitek“.

Primátoru města Brna a představitelům státního podniku Povodí Moravy lidé poslali pozdrav od řeky (celý text níže). Vyjádřili v něm lítost nad tím, že v Brně není více míst, kde by bylo možné si užít letní pohodu spojenou s koupáním v řece. Skutečné oficiální říční koupaliště v Brně úplně chybí. Pokud by však byl některý úsek řeky vyhlášen jako místo ke koupání, hygienická stanice by začala na tomto místě pravidelně sladovat kvalitu vody a vydávat doporučení ke koupání.

Akce je součástí projektů Voda v krajině na vlastní oči podpořeném Ministerstvem životního prostředí a Nadací Veronica v rámci programu Společně pro Brno a projektu Příroda v srdci města 2011 - podpora využívání školních zahrad, městských parků a přírodních zákoutí, podpořeném Ministerstvem životního prostředí.

Text pozdravu od řeky:

Vážený pane primátore!

Posíláme Vám letní pozdrav od řeky. Odpoledne druhé prázdninové neděle jsme chtěli strávit uu vody. Potkali jsme se u Riviéry, ale místo do bazénu jsme zamířili k řece. Voda byla výborná. Na břehu jsme si pak s odborníky povídali o brněnských řekách, udělali si piknik, zahrála nám skupina bubeníků a houslistka.

Společně s námi se v neděli 10. července 2011 vykoupaly v řekách tisíce lidí v České republice i v mnoha dalších evropských zemích. Oslavili jsme tak Evropský den koupání v řekách nazývaný Big Jump.

Škoda, že je v Brně tak málo míst, kde je možné si užít letní pohodu spojenou s koupáním v řece. Shodli jsme se na tom, že bychom moc uvítali možnost se již v příštím roce vykoupat ve skutečném říčním koupališti, které Brnu prozatím chybí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz