Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Magistrátní program sítě stojanů na kola se zadrhl, některé firmy je staví samy

7. 7. 2011 - PRAHA [Econnect]

Kde zaparkovat? Takový problém neřeší jen řidiči, ale i ti, kdo jezdí po Praze na kole. Většina lidí nemá v práci možnost bezpečně odložit kolo. Ještě větší problém nastává, když si člověk potřebuje nakoupit nebo zajít do restaurace. Přivazování kol k zábradlí či k dopravním značkám, které je v centru Prahy prakticky jedinou možností, je zakázané, byť zákaz nikdo nevymáhá. Magistrát odstartoval program vytvoření sítě městských stojanů, v polovině roku 2010 jej však zastavil pro nedostatek peněz. Soukromá iniciativa firem při umisťování stojanů naráží na byrokratické překážky.

„Možnost bezpečně zaparkovat je jednou z podmínek většího používání jízdních kol v centru Prahy“, říká Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat. Proto se oživení projektu sítě městských stojanů ve tvaru obráceného „U“ stalo jedním z požadavků, jež Auto*Mat adresoval primátoru Svobodovi. Se stojany typu „U“ má dobré zkušenosti Praha i řada jiných měst a zemí. Mimo pohodlného parkování kol slouží i jako ochrana chodníků, stromů a keřů. V Praze jich zatím bylo instalováno přes 800, většinou u škol, hřišť a městských úřadů. V centru města ale stále zoufale chybí.

Zákon nařizující zaměstnavatelům postarat se o kola svých pracovníků, platil pouze do roku 2006. Pak se změnila pravidla. Poslanci se zřejmě obávali, že povinnost zřizovat státní pro kola by kladla na firmy a úřady enormní nároky na budování hlídaných parkovišť. Nový zákoník práce považuje za normální dopravní prostředek na cestu do práce už jen auto.

Některé firmy se přesto rozhodly instalovat stojany na vlastní náklady. Umisťují je zpravidla na své pozemky – do vnitrobloků, zahrádek nebo garáží. Operátor Vodafone umístil ve svém sídle ve Strašnicích stojany pro zaměstnance kvůli bezpečnosti v podzemních garážích. Uvnitř budovy má stojany také tvůrce webových aplikací, společnost Et Netera. „Stojany máme v budově, protože někteří zaměstnanci mají drahé kousky. Když ale přijede návštěva, rádi garáž otevřeme,“ říká Jan Pastyřík z Et Netery, která zvítězila v soutěži „Cyklozaměstnavatel roku 2010“.

Pokud si podnik chce nechat zřídit stojan na chodníku nebo na jiném veřejném prostranství, je ovšem nutné se domluvit s městem. Podle pražského informačního serveru není získat stojan zadarmo od města složité: oficiálně je zapotřebí pouze kontaktovat úřad příslušné městské části, který posoudí oprávněnost požadavku a sám kontaktuje cyklistického koordinátora Prahy.

Klára Sikorová z kavárny Mama Coffee v Praze 1 má ale jinou zkušenost: „Když jsme chtěli stojan zadarmo od města, museli jsme zpracovat situační plánky, kde přesně bude stát. Pořád nám v dokumentaci chyběly nějaké detaily,“ říká. Ve chvíli, kdy se majitel kavárny rozhodl zaplatit stojan sám, už razítko dostali jednoduše. „Myslím, že Praze 1 prostě chybějí peníze a ochota stojany udržovat,“ říká Sikorová.

Před restaurací U Veverky v Dejvicích jsou stojany zaplacené z městské kasy už rok. Majitel Petr Moravec přitom žádné obstrukce ze strany městské části nezažil. „Probíhala tu rekonstrukce silnice, tak jsem se domluvil s úředníky, kteří k nám chodí na obědy, aby sem dali stojany. Beru to jako službu zákazníkům a obyvatelům čtvrti. Město vyšlo vstříc,“ říká.

„Přístup městských částí se značně liší a záleží na jednotlivých úřednících, kteří o věci rozhodují. Program městských stojanů je bohužel pozastavený, takže vyřízení žádosti podané přes městskou část se může velmi protáhnout, i když bude vyhodnocena kladně,“ popisuje situaci Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz