Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika: Koupání v řece je lepší než v bazénu

30. 6. 2011 - PRAHA [Econnect]

Přijďte se koupat k řece! Je to příjemnější než v drahých akvaparcích. Arnika a další občanské iniciativy zvou na oslavy Evropského dne koupání v řekách, který připadá na 10. července. V Praze, v Děčíně, Lysé nad Labem, Mělníce, Křešicích u Litoměřic, Třeboni, Brně nebo Přímělkově na Jihlavsku – zde všude se druhou červencovou neděli lidé sejdou u řek. Uskuteční se pikniky, performance, koncerty a hudební jam-sessions, ale také výlety či soutěže pro děti. V 15 hodin pak přijde tzv. big jump – společný skok do vln řeky. Společný je i cíl akce: užít si den v přírodě, oslavit řeky a upozornit na nutnost jejich ochrany.

„Koupání v přírodě je neúměrně levnější záležitost než nákladné akvaparky, budované v poslední době v okolí velkých měst. A to levnější jak pro rodiny s dětmi, tak pro případné investory - obce. Osobně se domnívám, že i zážitek z koupání v řece, která proudí, má kolem sebe stromy a jsou v ní ryby je hodnotnější než dovádění v akvaparku s chlorovanou vodou, kde také může nechat rodina s dětmi za den několik set korun,“ míní biolog David Pithart, předseda Koalice pro řeky.

Děčínská pobočka Arniky pořádá na břehu Labe akci nazvanou Big Jump – Love Labe. Její součástí bude například módní performance mladé děčínské návrhářky Hany Frišonsové či soutěž o nejhezčí plážový pár – Miss a Mistr Labe. Hlavním bodem programu bude v 15 hodin společný skok do vln řeky. „Chceme ukázat, že koupání v řece je příjemným zážitkem, přilákat lidi na břeh Labe a společně si užít příjemné odpoledne. Aspoň na jeden den se Děčín přiblíží městům jako je například Berlín či Paříž, kde řeky nejen v létě ožívají. A třeba takto návštěvníky inspirujeme ke koupání a setkávání u řek nejen jeden den,“ řekl Kamil Repeš, organizátor akce Big Jump – Love Labe a vedoucí děčínské pobočky Arniky. Na břehu Labe pod zámkem bude také možné zahrát si pétangue, vyzkoušet si malování na tělo nebo svou malbu na téma Labe připojit na dlouhý pás papíru. Celé odpoledne doprovodí DJ Sarc'O'Fucque a jazz, swing i worldmusic, občerstvení zajistí čajový stánek Čajovny ve vlnách.

Pražany zve Arnika ke společnému koupání ve Vltavě na louku v Braníku. I zde je hlavním cílem akce hromadný skok do vody. Poté se kolem řeky roznesou tóny vystoupení dua Voda, na něž naváže společná hudební improvizace. Lidé by si proto kromě piknikového vybavení a dobré nálady měli přibalit také hudební nástroje. Na děti čekají hry a tvořivé aktivity, na všechny návštěvníky pak vegetariánský gril a osvěžení z čajovny. Na místě bude také petiční stánek Arniky pro připojení se k petici Člověk a voda - za lepší zacházení s vodou. „Mezinárodní den koupání v řekách nemá jen upozornit na výhody koupání v přírodě. Přivádí lidi k zájmu o řeky a jejich okolí, k zamyšlení, co a jak by šlo v té jejich řece a u ní ještě zlepšit,“ řekla vedoucí kampaně Člověk a voda Jana Vitnerová za Arniky.

Vedle Arniky pořádá koupací dny i mnoho dalších občanských iniciativ a společné koupání v řekách doprovodí různé aktivity. Výlet na kole, hry a koupání na třech různým místech Lužnice pořádá v Třeboni Český nadační fond pro vydru. V Brně u řeky Svratky připravili Ekologický institut Veronica a sdružení Rezekvítek piknik, společný jam-session a další hrátky pro děti. Hry pro malé a velké a piknik připravila také obecně prospěšná společnost Chaloupky u řeky Jihlavy v Přímělkově. V Lysé nad Labem se uskuteční například tradiční závody dračích lodí. Od soutoku Labe a Vltavy v Mělníce pořádá tamní oblastní spolek Českého červeného kříže plavbu od soutoku řek k veslařskému klubu. K akci Big Jump se připojí také sdružení Křen se zatřese z Křešic na Litoměřicku – u Labe se tu uskuteční taktéž piknik, zábava pro děti a samozřejmě společné koupání.

Evropský den koupání v řekách - Big Jump - zastřešuje Evropská říční síť (European Rivers Network) a tradičně se jí účastní tisíce lidí na mnoha místech po celé Evropě. Projekt Labe – život s velkou řekou podpořil Státní fond životního prostředí.

Podrobnosti o jednotlivých akcích:
• Big Jump 2011, Praha (Arnika)
10. července od 14 hodin
http://arnika.org/akce/evropsky-den-koupani-v-rekach-big-jump-2011
• Big Jump Love Labe, Děčín (Arnika)
10. července od 14 hodin
http://arnika.org/akce/big-jump-–-love-labe-decin
• Slavnosti Labe 2011, Lysá nad Labem (město Lysá nad Labem, o.s. Lysin)
10. července od 13:30 hodin
Již desátý ročník Slavností Labe se uskuteční v areálu Veslařského klubu Litol. Na programu budou opět soutěže posádek dračích lodí (posádky budou sestaveny z dobrovolníků) a soutěž o nejoriginálnější koupací úbor. Letošní změnou je zařazení soutěže o nejoriginálnější klobouk a sluneční brýle.
http://www.mestolysa.cz/storage/odbor_zivotniho_prostredi/plakát%20Koupání%20Labe.doc
• Koupací den v brněnské Svratce - Big Jump, Brno (Ekologický institut Veronica a Rezekvítek)
10. července od 13:30
Ponořte se do vln léta a řeky Svratky s Veronicou a Rezekvítkem a s dalšími tisíci lidí, kteří se po celém světě koupají (nejen) v neděli 10. července v řekách v rámci Mezinárodního dne koupání se v řekách.
Koupání, hudba, piknik, povídání o řekách.
Výpěstky z vašich zahrad, pomazánky, buchty a jiné dobroty pro piknik vítány.
http://www.veronica.cz/?id=3&i=849&detail=ano
• Třeboň (Český nadační fond pro vydru)
10. července od 10:30
Cyklovýlet s koupáním v Lužnici startuje v 10:30 od sochy Jakuba Krčína na hrázi rybníka Svět. Plavky, ručník, kolo, pumpičku a repelent s sebou.
http://www.vydry.org/
• Big Jump 2011, Přímělkov u Jihlavy (Chaloupky, o.p.s.)
10. července od 13 hodin
Evropský den koupání v řekách připomíná lidem i letos význam řek pro život člověka. Celý den se budeme koupat, řádit na splavu (soutěž v lodičkách), odpoledne bude lehce vzdělávací - ČSOP Kněžice připraví odchyt vodního hmyzu a obecné informace o vodní fauně a floře. Velký skok do vody nastane opět v 15:00.
http://www.chaloupky.cz/cs/kalendar.html?id=15a2c7ecc9be821b474a545228c401c5
• Křešice u Litoměřic (sdružení Křen se zatřese)
10. července
Program u vody bude připraven hlavně pro děti. Koupací den pořádá sdružení Křen se zatřese
www.krensezatrese.cz
• Mělník (Oblastní spolek Českého červeného kříže)
10. července od 17 hodin
Koupací den zde pořádají na soutoku Labe a Vltavy, odkud se plavci vydají po proudu až k místnímu veslařskému klubu. Jubilejní desátou plavbu pořádá Český červený kříž.
http://www.cckmelnik.cz/ (kontakt: Alena Herinková, tel.: 605 234 332)
• Zlenice u Senohrab
Koupání v Sázavě u občerstvení Baštírna chystá i koordinátorka Koupacího dne Arniky Katka Sůvová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz