Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ledová doba nenastane, zpráva na Novinkách.cz vychází z překrouceného výkladu původního sdělení

20. 6. 2011 - PRAHA [Econnect]

Na internetovém portálu Novinky.cz se v neděli 19. 6. 2011 objevil titulek „Na Zemi začne během deseti let malá doba ledová, zjistili vědci“. Titulek se však, jako celý článek, nezakládá na pravdě, jelikož čerpá ze špatné interpretace původní vědecké tiskové zprávy. Klimatická koalice a CzechGlobe proto informují o opravdovém sdělení amerických vědeckých týmů.

V původní tiskové zprávě National Solar Observatory (NSO) a Air Force Research Laboratory (AFRL) ze 14. června se o možném ochlazení klimatu nic neříká. Jen končí zmínkou, že by dlouhodobě nízká aktivita Slunce měla vliv i na zemské klima. To by samozřejmě měla. Ostatně v takovém období velmi nízké sluneční činnosti už pět let jsme a oteplování se tím zpomalilo stěží měřitelně.

Jelikož chybnou interpretaci americké tiskové zprávy nezveřejnily pouze Novinky.cz, ale i zahraniční servery, citujeme přeložené vyjádření badatele Dr. Franka Hilla z autorského týmu:

"My rozhodně nepředpovídáme malou dobu ledovou. Předpovídáme chování slunečního cyklu. Dle mého názoru je od takové předpovědi k náhlému globálnímu ochlazení ohromný skok, jelikož souvislosti mezi sluneční aktivitou a klimatem dosud známe velmi málo. Jak tomu rozumím já, současné výpočty naznačují, že by minimum, jako bylo to Maunderovo, vedlo k poklesu teplot jen o 0,3 stupně Celsia, což je na ledovou dobu příliš málo. Je nešťastné, že se studia globálního oteplování/ochlazování staly tak politicky polarizující.“

Titul, podtitul i další vyznění zprávy na Novinkách.cz je v ostrém rozporu se skutečným sdělením oněch badatelů, proto žádáme o tiskovou opravu.

Jan Hollan, z Centra výzkumu globální změny AV ČR upřesňuje: „Změny sluneční aktivity dnes mohou tempo oteplování měnit jen málo, rozhodně nemohou oteplování zastavit. Zjednodušeně řečeno: už na nich téměř nezáleží. Záleželo na nich v dobách, když klima bylo mnohem stabilnější, díky téměř neměnným koncentracím skleníkových plynů. I v případě, že by Slunce už odteď zůstalo tak slabé, jako bylo v minulých letech (což ale nikdo neočekává), tak by se o další jeden stupeň neoteplilo do padesáti let, ale trvalo by to tak o sedm let déle. Jediným vlivem, který může znamenat krátkodobá globální ochlazení o zlomky stupně, jsou veliké výbuchy sopek – naposledy to byla sopka Pinatubo. Není znám žádný proces, který by mohl zabránit tomu, aby koncem století bylo alespoň o stupeň tepleji než dnes, a vyhnout se oteplení o dva stupně bude nesmírně těžké.“

„Je nešťastné dělat z problému neustále spor a oddalovat tak místo toho podstatná řešení. Světoví klimatologové se shodují na tom, že ke globální změně klimatu dochází a že jí způsobují lidé. Měli bychom tento fakt přijmout jako nepříjemnou pravdu a začít snižovat emise skleníkových plynů.“, řekla Barbora Hanžlová, koordinátorka Klimatické koalice.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

20. 6. 2011

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz