Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Slepota vládních reforem k rozdílnému postavení českých žen a mužů ve společnosti znevýhodňuje sociálně slabé skupiny žen

17. 6. 2011 - PRAHA [Econnect]

Již šestým rokem si 19. červen připomínají ženské organizace po celé České republice jako Den rovnosti žen a mužů. Upozorňují při této příležitosti na nerovnováhu v postavení obou pohlaví a vyjadřují respekt k myšlence jejich rovnosti. Oslavy tohoto dne přichází v době, kdy vrcholí přípravy vládních reforem. Centrum ProEquality, které realizuje genderový program Otevřené společnosti, o.p.s., chce v tomto kontextu zdůraznit, že zamýšlené vládní reformy jsou slepé k odlišnému socioekonomickému postavení žen a mužů a umocňují tak znevýhodnění sociálně slabých skupin žen.

Příznačný je pro takto posilovanou nerovnováhu v postavení českých žen a mužů fakt, že autorské týmy reforem řídí s drtivou převahou muži. Vládní experti i samotní členové vládního kabinetu nemohou reprezentovat a zohledňovat při reformních krocích zkušenosti a potřeby poloviny české populace – tedy žen, jelikož ženy v těchto pánských klubech nejsou dostatečně zastoupeny. Vláda pro reformy nevyužívá ani svůj stálý poradní orgán složený zejména z žen-odbornic na problematiku – Radu vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Tato rada za Nečasovy vlády nebyla ani jednou svolána, ačkoli má zasedat nejméně třikrát ročně.

Finanční přesuny z veřejného do soukromého sektoru a snižování sociálních výdajů v kombinaci s růstem snížené sazby DPH v rámci plánované penzijní reformy dále prohloubí nerovné postavení českých žen. Takovými skupinami, jejichž sociální situace se v důsledku připravovaných reforem zhorší, jsou například seniorky nebo ženy samoživitelky. „Již dnes připadají na 4 seniory postižené chudobou 3 ženy, jelikož muži mají lepší podmínky pro stanovení penzí než ženy,“ vysvětluje Míla O’Sullivan, analytička Centra ProEquality.

Pokud jde o samoživitelky, stávají se tyto ženy při 50% rozvodovosti často jedinými garantkami příjmů v neúplné domácnosti, přičemž čelí diskriminaci na trhu práce. „Životní standard rozvedených žen tudíž klesá přibližně o 70 %,“ upřesňuje Zuzana Hlucháňová, koordinátorka Centra ProEquality, a dodává: „při současném snižování rodičovského příspěvku, nedostatečné síti zařízení péče o děti a nedůsledném postihování diskriminace na trhu práce je životní situace žen samoživitelek velmi nepříznivá a krácení sociálních dávek ji ještě zhoršuje.“

„Předtím, než vláda začne komunikovat reformy veřejnosti, je potřeba promítnout do nich potřeby žen i mužů. Jedině v dialogu s odbornou veřejností a občanskou společností může získat širší podporu. Jinak budou reformy jen krátkodobým řešením,“ uzavírá Míla O’Sullivan.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz