Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí DUHA posiluje hlídky na Šumavě. Šéf parku zvažuje ilegální kácení

15. 6. 2011 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Hnutí Duha posiluje své dobrovolnické hlídky na Šumavě. Šéf národního parku totiž vážně zvažuje zahájení kácení v unikátním pralese na Smrčině. Navíc v době, kdy se zde líhnou kuřata vzácného tetřeva. Nasazení motorových pil by tak bylo v příkrém rozporu se zákony i účelem existence národního parku.

Hnutí DUHA očekává, že plánům na kácení stromů v blízkosti tetřevích vajíček zabrání příslušné státní orgány – Ministerstvo životního prostředí a Inspekce životního prostředí. Zahájí-li i přesto vedení parku ilegální kácení stromů v pralese, jsou dobrovolníci připraveni bránit této protiprávní činnosti vlastní přítomností u jednotlivých stromů.

Zahájení kácení by bylo úmyslným porušením zákona a dalším selháním šéfa Národního parku. Kácení by bylo také v rozporu s textem dohody s Rakouskem o zásazích proti kůrovci. Dohoda výslovně říká, že v první zóně se napadené smrky nebudou kácet, nýbrž vestoje zbavovat kůry, aby se prales neproměnil v pustou holinu. Hnutí DUHA ale zjistilo, že vedení parku vypsalo výběrové řízení na loupání na stojato teprve před několika dny a pouze na 150 stromů.

Vedení parku v čele s Janem Stráským zvažuje během několika dnů vykácet stovky smrků v jednom z posledních horských pralesů. Navíc pod stromy určenými ke kácení se právě teď líhnou kuřata vzácných tetřevů, kteří tu mají jedno z posledních útočišť v České republice. Kácení by bylo jednoznačně ilegální a opakovala by se tak mezinárodní ostuda s nezákonným rozmístěním klád postříkaných pesticidy.

V unikátním horském pralese na Smrčině žije jedna z hlavních populací tetřeva hlušce – legendárního pralesního ptáka o velikosti krocana, který je státem klasifikován jako druh kriticky ohrožený vyhubením. Ministerstvo životního prostředí uvádí, že tetřeví „populace na Šumavě je dnes jedinou reprodukceschopnou populací v rámci České republiky“. Kuřata tetřevů se na Šumavě líhnou z vajec – v hnízdě, které bývá schováno na zemi mezi stromy – právě v době kolem 15. června. Opakovaným kácením by byl zničen i samotný prales, po kterém by zůstala jen holina.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Bylo by smutné, kdyby díky nekompetentnosti vedení parku zmizel ze Šumavy jeden z nejkrásnějších horských smrkových pralesů. Turisté do národního parku nejezdí obdivovat holiny, ale divokou přírodu. Navíc se tu na Smrčině mezi stromy právě líhnou kuřata tetřevů. Vpustit sem dřevorubce může napadnout jenom naprostého cynika. Pokyn ke kácení by znamenal porušení zákona i dvou evropských směrnic. V takovém případě by byl občanský protest zcela na místě – prostě bychom si k těm odsouzeným stromům šli sednout.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz