Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jeďte do práce na kole a vyhněte se stresům

14. 6. 2011 - PRAHA [Econnect]

Zřejmě jedinými, kdo ve čtvrtek nebudou blokovat pražskou dopravu, budou lidé pohybující se pěšky nebo na jízdních kolech. Iniciativa Auto*Mat doporučuje pohyb vlastní silou všem, kdo se chtějí vyhnout stresům a dostat se pohodlně do práce. Pokud se naopak lidé budou snažit vyhnout stávkující veřejné dopravě tím, že pojedou autem, sami se rozhodují strávit dlouhé desítky minut v dopravních zácpách a pouze tím přispějí k hrozícímu dopravnímu kolapsu. Pražané se mohou zúčastnit také odpolední cyklojízdy spojené s festivalem Tanec Praha.

„Těší nás, že primátor Prahy doporučuje obyvatelům chodit pěšky nebo jet na kole. Pokud lidé této výzvy uposlechnou, vyhnou se stresům a ještě udělají něco pro své zdraví. Po Praze není problém dojet na kole kamkoliv,“ říká Vít Masare z iniciativy Auto*Mat.

Při plánování cest pomůže server PrahouNaKole.cz obsahující kompletní mapu cyklistických stezek a tras. Pražané na něm najdou rady, jak jezdit po městě bezpečně, jak se vyhnout krádeži kola nebo jak se správně obléci. Server nabízí deset tras z okrajů města do centra a jízdu pro začínající cyklisty s doprovodem. Kdo si ani přes podrobný návod nebude vědět rady, může napsat e-mailem svůj dotaz.

„Před první cestou do města na kole je nutné si uvědomit si, že se pohybujeme jinak než při cestě pešky, MHD nebo autem. Musíme také volit jiné trasy,“ radí Vratislav Filler z týmu PrahouNaKole.cz. „Je vhodné vyhýbat se kopcům, jet klidně delší, ale rovinatou trasou, volit spíše boční klidné ulice než ty hlavní, kam směřuje většina řidičů. Pro lepší čitelnost ze strany řidičů jeďte sebevědomě a ne příliš blízko chodníku. Ve výsledku přestanete ztrácet čas stáním a hledáním parkování. Během prvních pár jízd je však třeba si na vše zvyknout,“ říká Filler.

Ve srovnání s nejmodernějšími metropolemi Evropy používá v Praze bicykl k dopravě jen zlomek obyvatel. Před pár dny však skončila kampaň „Do práce na kole“, která ukázala velký potenciál tohoto dopravního prostředku. Na bicykl nasedlo 1100 bankéřů, fyziků, pracovníků ministerstev, mobilních operátorů, divadel a řady firem a institucí. Soutěžili o „zelené kilometry“ a dohromady jich najezdili 318 tisíc . Pro mnohé byla kampaň motivací k prvnímu vyzkoušení dojížďky do práce na kole, nicméně většina z nich pokračuje v tom pokračuje i po skončení soutěže.

Ve čtvrtek odpoledne se mohou Pražané zúčastnit cyklojízdy. Kvůli stávce museli organizátoři na poslední chvíli měnit její trasu, aby se vyhnuli se ulicím zablokovaným auty. „Taneční“ jízda vyráží v 18 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad. Zavede účastníky na festival Tanec Praha a na její trase proběhne „outdoorová cykloperformance, co nezná slitování“ taneční skupiny Nanohach. Taneční vystoupení se uskuteční na náměstí Jiřího z Poděbrad, v Reigrových sadech a před Národním památníkem na Vítkově. Účastníci si pak mohou vychutnat výhledy s terasy Café Vítkov nebo pokračovat do divadla Ponec a shlédnout představení Evropská taneční laboratoř II.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz