Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chile plánuje obří vodní elektrárny, místní protestují

6. 6. 2011 - PRAHA [EcoMonitor]

Po třech letech diskusí a kontroverzí byl v Chile schválen projekt stavby přehradní kaskády HidroAysén. Proti výstavbě bojovalo 79 národních a mezinárodních sdružení. Údolí dvou nejjižnějších patagonských řek Baker a Pascua se zřejmě brzy změní v přehradu o rozloze 6000 hektarů, píše Guardian.

Kritici vodního díla se obávají neblahých důsledků pro životní prostředí i sociální situaci místních obyvatel. Ačkoliv je region Aysén řídce osídlen, právě pro svou odlehlost zde byly uchovány nejcennější přírodní klenoty.

Svou polohou má Chile dobré předpoklady pro získávání solární, geotermální a větrné energie, nicméně zůstává závislé na fosilních palivech, které z 97 % dováží. Model výstavby jaderné elektrárny byl po událostech v japonské Fukušimě definitivně zavrhnut, neboť zdejší oblast je značně tektonicky aktivní. V současnosti nic nebrání tomu, aby nadnárodní energetický koncern Endesa, který kontroluje 74 % veškeré výroby energií v zemi, začal s výstavbou.

K vyvedení výkonu vodní elektrárny do hlavního města Santiaga bude nutné vybudovat 2200 kilometrů vedení vysokého napětí, což představuje asi pět tisíc padesátimetrových sloupů. Trasa vedení zasáhne šest národních parků, jedenáct národních rezervací a povede k přímému odlesnění na 23 000 hektarech pralesa.

Místní lidé z provinčního městečka Chile Chico se obávají, že výstavba nepřinese jejich kraji nic dobrého. Obávají se přílivu stavitelů z města, kteří nejsou naladěni na jejich klidný životní styl, a také mají strach ze ztráty příjmů, které jim dosud plynuly z ekoturistiky. Environmentální a sociální dopady jsou navíc ještě podtrženy tím, že z energie vyrobené v elektrárně nebudou mít místní nic. Elektřina z vodní elektrárny bude putovat do hlavního města. Schválení stavebního záměru na výstavbu elektrárny produkující 2750 megawatt tak vyhnalo stovky lidí do ulic, kde demonstrují za změnu plánů.

Článek byl uveřejněn 12. 5. 2011 na serveru Guardian.co.uk pod názvem „Chile dams will bring social and environmental destruction“.


Radomír Dohnal

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz