Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český průmysl a obchodníci nepodporují ničení lesů, problémem zůstávají velcí lesní vlastníci

8. 6. 2011 - BRNO [Econnect]

Český průmysl a obchodníci s dřevěnými produkty nechtějí svou činností dále podporovat ničení životního prostředí. I proto v posledních letech rapidně roste počet společností, které zpracovávají či prodávají produkty s certifikátem FSC (Forest Stewardship Council). Ten zaručuje, že při získávání dřevní suroviny nedošlo k drancování lesů či ničení životních podmínek místních komunit. Problémem zůstává ekologická stopa České republiky, velcí vlastníci lesů totiž stále k FSC certifikaci nepřistoupili a stále se musí část dřevní suroviny dovážet ze vzdálených zemí.

Nedostatek FSC suroviny je také jedním z nejzávažnějších negativ, které firmy uvedly v aktuální „Analýze zastoupení FSC výrobků u českých prodejců“. Analýzu připravila nezisková organizace FSC ČR, na vydání spolupracovali TÜV SÜD Czech, Spotřebitel.net a tiskárna AF BKK.

Jedním z účinných způsobů zajišťování odpovědného a šetrného hospodaření je lesní certifikace. Umožňuje bezpečně určit, ve kterých lesích se hospodaří podle pravidel splňujících vysoké ekologické a sociální standardy. „Certifikát FSC na produktu pak dává zákazníkovi záruku, že ani během výroby nedošlo ke smíchání s dřevem kontroverzního původu. Certifikován musí být totiž celý cyklus výroby – od lesního hospodaření po finální zpracování výrobku,“ doplňuje ředitel národní pobočky FSC ČR Tomáš Duda. A aby byla zachována nezávislost a nestrannost certifikace, jednotlivé dřevozpracující firmy necertifikuje samotná organizace FSC, ale nezávislé certifikační firmy za předem jasně stanovených podmínek a standardů.

První společností ve střední a východní Evropě s možností udílet certifikát FSC se stala TÜV SÜD Czech, která v květnu 2011 získala akreditaci pro certifikaci společností podle standardů FSC. „Akreditace a možnost udílet certifikát FSC je výsledkem naší dlouhodobé práce a zájmu rozšířit ekologicky šetrné standardy a pomoci tak chránit životní prostředí a mizející lesní ekosystémy,“ dodal Michal Rezek ze společnosti TÜV SÜD Czech. První společností v dřevozpracujícím průmyslu, kterou TÜV SÜD Czech certifikovala systémem FSC se stala firma Gerlich Odry s.r.o.

„Pro další rozšíření FSC produktů na českém trhu je také jedním za zásadních faktorů spotřebitelská volba“, dodává Ondřej Daněk ze spotřebitelské organizace Spotřebitel.net. Poptávka po těchto produktech, stejně jako spotřebitelská znalost FSC u české společnosti roste. Aby se však na pulty českých obchodníků FSC produkty odpovědné spotřeby dostaly, je nutné, aby k lesní certifikaci přistoupili i velcí lesní vlastníci. Jedině tak budou mít firmy zpracovávající dřevěné produkty lepší možnost vyrábět produkty šetrné k lesnímu hospodaření.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz