Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Respect festival 2011 - Hudba dělá člověka!

7. 6. 2011 - PRAHA [Econnect]

Již čtrnáctý ročník pražského festivalu Respect, exkluzivní a průkopnické přehlídky world music, přináší i letos jak legendy žánru, tak hudbu z dosud nezmapovaných oblastí. Jedním z hlavních cílů festivalu Respect, jehož vizuální kampaň v letošním roce doprovází slogan Hudba dělá člověka!, je přispět prezentací hudebních skupin z nejrůznějších kulturních a náboženských oblastí k rozvoji otevřené a tolerantní společnosti. Festival Respect se uksuteční o víkendu 11. a 12. června na pražské Štvanici.

„Smyslem festivalu není ukázat v Čechách známé a často již "provařené" hvězdy, které by jistě přitáhly velký počet návštěvníků. Každým rokem nám jde spíše o možnost poskytnout českým posluchačům ochutnávku toho nejzajímavějšího, co se v daném hudebním žánru ve světe děje, co sklízí uznání na renomovaných světových festivalech a na co by u nás jen stěží narazili. Všech deset skupin, které na festivalu vystoupí, splňují ta nejvyšší kritéria a já věřím, že jejich vystoupení přinese návštěvníkům silný a obohacující zážitek, ať už půjde o etiopsko-holandské The Ex s Getatchewem Mekuriou, alžírskou písničkářku Souad Massi i jednu z nejlepších kapel současnosti Staff Benda Bilili z Konga,“ říká zakladatel a ředitel Respect festivalu Borek Holeček. K nejvýznamnějším interpretům, kteří vystoupili na předešlých ročnících festivalu, patří např. jamajská skupina The Skatalites, světoznámý hudebník Manu Chao, známý balkánský dechový soubor Fanfare Ciocarlia či oceňované slepecké duo z Mali Amadou & Mariam.

„Při pohledu na letošní program je jasné, že organizátorům šlo především o objevování nových teritorií ve world music. Šíře nabídky letošního Respect festivalu tak svou pestrostí bohatě předčí předešlé ročníky,” říká hudební publicista Petr Dorůžka. Samotný festivalový víkend nabízí celkem deset jmen, mezi nimiž nechybí i pozoruhodné objevy domácí scény. Hlavní důraz je však již tradičně kladen na prověřené kvality globální scény.

V sobotu 11. června si mohou návštěvníci vychutnat unikátní společné vystoupení krále etiopského saxofonu, sedmdesátičtyřletého Getatchewa Mekuriu s holandskou postrockovou kapelou The Ex, která pro tavící kotlík stylů jako noise, rock, jazz, improvizace a ethno vytvořila vlastní zastřešovací pojem ‘ex-music’. Koncert posluchače přenese do zlaté éry etiopské hudby.

Zpěvačka Souad Massi, která spolu s Khaledem a Rachidem Tahou patří k velvyslancům alžírské hudby ve světě a je držitelkou ceny BBC, pak představí svou jedinečnou kombinaci severoafrických melodií s evropskou kytarou. Na festivalu představí své poslední album Ô Houria, na němž jako pianista a zpěvák hostuje legenda britského punk rocku Paul Weller.

Do světa šamanů a hudebních léčitelů zasvětí posluchače marocká skupina Oudaden, jejich loňský koncert na festivalu Womex v Kodani byl nejsilnějším zážitkem celé akce. Šestice berberských mužů s atypickou kombinací nástrojů, kterým se přezdívá „berberští Grateful Dead“, poodkryje svou originální tvorbou také roušku ryze africké spiritistické magie.

Těšit se mohou návštěvníci i na experimentálního čínského virtuoza Wang Liho, který propojuje zpěv s hrou na šamanskou brumli. Hra na tento nástroj připomínající tvarem podkovu byla po staletí součástí šamanských praktik. Wang Li modifikoval zvuk brumle ostře rytmickým dýcháním i zpěvem a vytvořil zcela fascinující transovní psychedelickou fantazii.

Skupina muzikantek a muzikantů z Kyrgystánu a dalších středoasijských zemí Jagalmay (neboli „Central Asian Prague Ensemble“) nabídne fascinující setkání s virtuózní hrou na asijské loutny v nadzvukovém tempu doprovázené tanci s asijsky jemnými pohyby i barvitými kostýmy.

Neděle 12. června jde v mapování neznámých teritorií a nových přístupů ještě dál. Vrcholem nedělního programu a nejspíše celého festivalu bude vystoupení Staff Benda Bilili. Skupina pouličních hudebníků z Konga, z nichž většina jsou vozíčkáři, je navzdory handicapům jednou z nejlepších současných live kapel. Jejich hypnotické taneční rytmy vycházející z rumby ve spojení se zpěvnými melodiemi evokují společný návrat kubánské hudby, reggae i soulového genia Jamese Browna na africkou půdu.

Vynikající francouzský dokument Benda Bilili!, který zaznamenává pět let existence této skupiny od prvních písní až po triumfální úspěchy na festivalech po celém světě bude 2., 7. a 9. června od 19.00 k vidění ve Francouzském institutu, kde bude možno v den projekce zakoupit i zlevněné vstupenky na letošní festival.

Návštěvníci festivalu se mohou v neděli těšit i na srbského pianistu a zpěváka Louise, jehož hlas spojuje typicky balkánské melodie se soulovým feelingem Jamese Browna. Většina z jeho dosavadních alb získala v jeho vlasti platinové, zlaté či diamantové desky, poslední album Last King of the Balkans představuje průlom na mezinárodní scénu.

Na hlavním pódiu se představí také zpěvačka Sahra Halgan ze Somalilandu, dosud bílého místa na hudební mapě naší planety, ležící na hranicích hudebně velmi bohaté Etiopie a Somálska, od kterého se po občanské válce odtrhl. Kromě hudební příbuznosti se sousední Etiopií jsou ve skladbách Somalilandu přítomné i arabské vlivy.

Bez zajímavosti nebude ani vystoupení české formace Temporal Loop s kytaristou Pavlem Richterem, klíčovou postavou české alternativy 70. let. Temporal Loop vytváří originální mix rafinované elektroniky i tradičních nástrojů a postupů, jako je např. hra na brumli či alikvotní zpěv.

Dalším českým zástupcem na festivalu bude skupina l'Aarrache Coueur, jejíž nástrojově dobrodružná a přitom hudebně velmi disciplinovaná a fundovaná sestava představuje na naší scéně zatím ojedinělý unikát. Jedním z nástrojů, který členové skupiny používají je niněra, tedy archaické housle opatřené klávesami, pro které komponovali skladatelé evropské klasiky.

Speciální program pro děti  

Letos bude festival rozšířen o speciální  program pro nejmenší. V sobotu proběhne Žonglování s Tuleněm, speciální workshop žonglování pro děti s názornými ukázkami. V neděli se pak mohou těšit na „Africký den“, který formou rozličných pořadů, aktivit a her srozumitelně představí africkou kulturu a zvyky. Společnost Člověk v tísni např. dětem umožní vyzkoušet si výrobu tradičních afrických masek, Humanitas Afrika připraví potisk látek symboly Adinkra a výrobu tradičních razítek ze západní Afriky. Chybět nebude ani pořad Od kakaového bobu k čokoládové tyčince. Půjde o výlet za kakaem s Kofi Nkrumahem z Ghany s fotkami a písničkami.

Nejen děti si jistě užijí nedělní vystoupení známého mima a bublináře Václava Strassera s jeho obřími, duhovými či kouřovými bublinami. Další doprovodné aktivity pro děti od dvou let bude po oba dny festivalu zajišťovat agentura Hospodyňky. Program pro děti bude zahrnovat výtvarné a sportovní aktivity, ke kterým se mohou připojit i jejich rodiče, ať už jde o skákání v pytli, malování vlastních triček či využití skákacího hradu. Maminky s dětmi ve věku do dvou let mohou ve stanu, který je pro tyto účely na festivalu zajištěn, přebalit svou ratolest na přebalovacím stole, nebo ji ohřát v mikrovlnné troubě přesnídávku. Děti do 15 let mají na festival vstup zdarma. Připraveno je i zvýhodněné rodinné vstupné.

Další potěšení na Respect festivalu

Program open air festivalu počítá i s doplňkovým programem, prezentací mimoevropské kuchyně (etnocatering), vegetariánským občerstvením Góvinda, kavárnou, čajovnou, vinárnou, stánkem s grilováním masa či představením rukodělných dílen s hosty z uprchlických táborů. Nedílnou součástí open air festivalu bude také prezentace nevládních neziskových aktivit jako např: Člověk v tísni, Amnesty International, Poradna pro uprchlíky či Berkat – Refufest. Chybět nebudou ani stánky s prodejem hudebních nosičů a další.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz