Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na prádelní šňůře: Amnesty International předá ministerstvu průmyslu a obchodu petici netradičním způsobem

6. 6. 2011 - PRAHA [Econnect/AI]

Více jak 7.500 podpisů za odpovědné podnikání předá ve středu 8. června ve 13:00 ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) lidskoprávní organizace Amnesty International (AI). AI vyzývá, aby MPO podpořilo dodržování lidských práv ze strany firem. MPO však nemá zájem petici převzít. Podpisové archy budou proto pověšeny na prádelní šňůře, aby bylo jasné, že před porušováním lidských práv ze strany byznysu nelze zavírat oči.

Amnesty International, spolu s partnerskými organizacemi Ekologickým právním servisem (EPS) a NaZemi – společností pro fair trade, vyzývá, aby MPO na svých webových stránkách vyvěsilo tzv. etický kodex odpovědného podnikání, který by firmy měly dodržovat. Jedná se o pravidla, která se soustředí zejména na obchod se zeměmi, jejichž úřady tolerují pracovní podmínky porušující lidská práva. Signatáři petice také požadují, aby Česká republika podpořila nová pravidla EU, která by ukotvila právní odpovědnosti firem za újmu, kterou způsobí kdekoliv na světě lidem a životnímu prostředí. Filip Gregor, expert EPS a autor návrhu reformy, uvádí: „Jedním z hlavních návrhů je, aby firmy zjišťovaly a zveřejňovaly, kde a za jakých podmínek bylo vyrobeno zboží, které prodávají pod svou značkou a aby vyhodnocovaly rizika porušování lidských práv." Reforma na evropské úrovni by měla zajistit také to, aby odpovědné firmy nebyly v hospodářské soutěži znevýhodněny. Petici podepsalo více než 7.000 obyvatel ČR a také 12 firem, mezi nimi například firmy Linet, Jitex, Weleda či Rejoice.

„Smyslem našich snah je podpořit takové chování firem, které neporušuje lidská práva například využíváním dětské práce, diskriminací zaměstnanců nebo ničením životního prostředí. MPO hraje v této podpoře významnou úlohu a mělo by se v tomto směru angažovat,“ sdělila koordinátorka kampaně AI Lenka Pitronová. „Rozhodli jsme se předat MPO petici netypickým způsobem, a upozornit tak na skutečnost, že dopad byznysu na dodržování lidských práv je v současném světě klíčový,“ dodala.

Amnesty International na kampani spolupracuje s Ekologickým právním servisem a organizací Na Zemi – společnost pro fair trade. Více informací na www.zakazdoucenu.cz nebo www.amnesty.cz.

Kampaň Byznys a lidská práva byla odstartována 15. června 2010 a jejím cílem je zabránit porušování lidských práv a podpořit firmy v odpovědném chování. Z dlouhodobého hlediska je snahou zajistit vymahatelnost lidských práv a ochrany životního prostředí nejen v evropském regionu.

Podle AI dochází ve světě podnikání a obchodu k závažnému porušování lidských práv. České firmy stále častěji přesouvají výrobu do dalších zemí s cílem snížit své náklady. V jiném prostředí se mohou potýkat s problémy tamějších továren, jako jsou dětská práce, nedostatečná mzda nebo práce v nebezpečném prostředí. Amnesty International proto zveřejnila etický kodex, který firmám pomůže zorientovat se ve spleti nástrah souvisejících s podnikáním v rizikových zemích. Jejím požadavkem je, aby jej ministerstvo průmyslu a obchodu podpořilo na svých stránkách a firmy zavedly do své praxe.

Ačkoli k porušování lidských práv dochází ve všech částech světa, OSN označila za nejvíce ohrožené regiony Asii a Tichomoří, Afriku a Latinskou Ameriku. Z hlediska odvětví je problematická zejména výroba maloobchodního a spotřebního zboží (21 %) a chemický a farmaceutický průmysl (12 %). Vůbec nejproblematičtější je těžební průmysl, který je podle OSN zodpovědný za celých 28 % zdokumentovaných případů bezpráví.

Etický kodex firmám v podobě deseti jednoduchých kroků nabízí vodítko, jak porušování lidských práv předcházet. Tato pravidla se soustředí zejména na obchod se zeměmi, jejichž úřady tolerují pracovní podmínky porušující lidská práva. Kodex také žádá, aby firmy, které přesunuly svou výrobu do rizikových regionů, transparentně zveřejnily seznam svých subdodavatelů. Ochrana práv zaměstnanců se musí stát součástí smluv s dodavateli a všemi dalšími partnery.

Evropská komise ohlásila, že v polovině roku 2011 stanoví novou politiku prosazování odpovědnosti firem. Již teď se Komise zavázala, že do konce roku 2011 předloží legislativní návrh zvyšující transparentnost fungování velkých firem a jejich dopadů na lidská práva a životní prostředí. Vláda ČR se bude k tomu, jak má tato politika být nastavena a na jakých reformách má být vybudována, vyjadřovat. Požadujeme tedy, aby vláda uznala důležitost celého tématu.

Jaké jsou konkrétní návrhy reformy odpovědnosti firem na evropské úrovni?

- Mateřské firmy nebudou moci zneužívat skutečnost, že nenesou odpovědnost za dohled nad dodržováním lidských práv svými dceřinými společnostmi a subdodavateli v rozvojových zemích.

- Firmy budou povinny provést a zveřejnit analýzu rizik a možných dopadů svého podnikání vzhledem k porušování lidských práv a životního prostředí.

- Firmy budou muset informovat o tom, za jakých podmínek bylo jejich zboží vyrobeno. V případě, že oběti porušování lidských práv budou mít závažný důvod domáhat se nápravy na evropských firmách, právo by jim v tom nemělo klást překážky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz