Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

IuRe: zaměstnavatelé často nerespektují práva zaměstnanců a zneužívají silnějšího postavení

31. 5. 2011 - PRAHA [Econnect]

Nevyplácení mzdy, problematické skončení pracovního poměru, návrat do práce po mateřské dovolené nebo diskriminace na pracovišti -- to jsou nejčastější problémy, se kterými se potýkají čeští zaměstnanci. Na právní poradnu Iuridica Remedia (IuRe) se s žádostí o pomoc ve svízelné pracovní situaci obrátilo za poslední dva roky více než tři sta lidí. Zájem o pomoc právníka je stále velký.

Podle zkušeností IuRe zaměstnavatelé v České republice často zneužívají svého silnějšího postavení a nerespektují zákonná práva zaměstnanců. Ti svá práva mnohdy ani neznají, když už jsou si jich vědomi, neumí je vymáhat. Lidé také nečtou pracovní smlouvy nebo jim nerozumí. V průběhu dvou let realizace projektu na zajištění právní pomoci zaměstnancům se na IuRe obrátilo více než 300 klientů s pracovněprávními problémy. Některé případy přitom došly až k soudu.

"Mezi nejčastější problémy, se kterými se setkáváme, patří obtíže se skončením pracovního poměru obecně. S tím souvisí problém s doručením výpovědi nebo okamžitého zrušení pracovního poměru. Často jsou totiž pochybnosti o tom, zda pracovní poměr ještě trvá nebo zda již byl ukončen. Výjimkou nejsou situace, kdy k výpovědi zaměstnavatel nemá zákonný důvod," říká koordinátor projektu David Kyncl a dodává, že se opakují případy, kdy zaměstnavatel zaměstnance donutí podepsat dohodu o skončení pracovního poměru. Zaměstnanci neví, že mohou skončit pracovní poměr okamžitě s nárokem na odstupné, neplatí-li jim zaměstnavatel mzdu a přistoupí na to.

"Vždy je důležité nebát se a účinně se bránit, porušuje-li někdo vaše práva. Obvykle radíme zaměstnancům, aby se nejprve obrátili doporučeným dopisem nejlépe s dodejkou přímo na zaměstnavatele a sdělili mu, že jeho postup je v rozporu se zákonem, požadovat nápravu a v případě, kdy se tak nestane, budou se muset obrátit na příslušný soud, aby ve sporu rozhodl," říká advokátka projektu Markéta Munková. Účinná může být i stížnost k příslušnému Inspektorátu práce, který kontroluje dodržování zákona zaměstnavatelem, sjednává nápravu a uděluje pokuty za jeho porušení. Pokud to situace umožňuje, je jistě nejlepší, obrátit se na odborníka, který problém zhodnotí a navrhne způsob řešení.

V rámci poradenství se na IuRe mohou obracet lidé , kteří si nemohou dovolit komerční právní pomoc a mají trvalé bydliště mimo Prahu. Zájemci o pomoc nás mohou kontaktovat nejlépe e-mailem nebo písemně dopisem. Je třeba doložit stručný popis případu a kopie nebo skeny potřebných podkladů (např. pracovní smlouva, výpověď, mzdový list, korespondence se zaměstnavatelem apod.). Na základě těchto podkladů naši právníci vyhodnotí, zda a jak můžeme u každé jednotlivé kauzy pomoci. V případě potřeby si vyžádáme osobní setkání s klientem.

Právní pomoc může být dle povahy věci formou poradenství, konzultací, sepisování podání či až po zastupování u soudu nebo správního orgánu. Projekt "Profesionální právní pomoc při vstupu a setrvání na trhu práce" je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Projekt je tříletý a končí v květnu 2012. Iuridicum Remedium je nestátní nezisková organizace na ochranu lidských práv typu "watchdog". Zaměřuje se na konkrétní případy porušování lidských práv a jejich právní řešení a systémová ohrožení standardu ochrany lidských práv.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz