Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výzva představitelům ústeckého kraje: Už žádné uhelné elektrárny!

25. 5. 2011 - ÚSTÍ NAD LABEM [Econnect/Greenpeace]

Velký transparent o rozměrech 13,5 x 10 metrů s výzvou UŽ ŽÁDNÉ UHELNÉ ELEKTRÁRNY! zavlál dnes nad budovou Krajského úřadu Ústeckého kraje. Sedm aktivistů Greenpeace jej dnes dopoledne zavěsilo na více než 30 metrů vysoký jeřáb na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Připomenuli tak, že úřad má v nejbližších dnech rozhodnout, zda vydá tzv. integrované povolení pro výstavbu nových bloků v největší české hnědouhelné elektrárně Prunéřov a prodloužení její životnosti nejméně o další čtvrtstoletí.

Greenpeace požaduje, aby krajští úředníci žádost ČEZu o vydání povolení pro rozpor se zákonem zamítli. Zároveň apelovali na politické vedení kraje, aby hájilo zdraví a kvalitu životního prostředí svých voličů a nedávalo přednost zájmům elektrárenského gigantu ČEZ.

O Prunéřovu stále ještě není rozhodnuto, přičemž nejdůležitější fáze povolovacího procesu probíhá právě nyní. Ve hře je, zda ČEZ v rozporu se zákonem získá povolení ke stavbě nových a zbytečných bloků elektrárny na dalších 25 let. ČEZ totiž při modernizaci v Prunéřově nechce použít nejlepší dostupnou technologii (BAT) pro nová zařízení, jak požaduje legislativa ČR i EU.

Elektřinu z Prunéřova přitom nepotřebujeme – posledních 10 let vyváží Česká republika každoročně více než dvojnásobek jeho roční produkce. Pro zdraví obyvatel severních Čech i energetickou bezpečnost České republiky by bylo nejlepší Prunéřov a nedaleké Počerady úplně uzavřít.

Greenpeace při této příležitosti vyzvali hejtmanku Ústeckého kraje, aby kraj jako účastník řízení o integrovaném povolení požadoval odstavení elektrárny v roce 2015, a předali jí petici „Nechceme šrot v Prunéřově!“, v níž svůj nesouhlas s ČEZem prosazovanou „modernizací“ Prunéřova vyjádřilo na 3 500 lidí z Chomutova a okolí. Dalších 235 občanů z celé republiky zaslalo svůj nesouhlasný názor na stavbu elektrárny krajskému úřadu přímo do právě probíhajícího řízení o vydání integrovaného povolení.

Vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský dnes upozornil: „Bohužel to zatím vypadá, že krajští radní tančí tak, jak ČEZ píská. V roce 2009 se sice na necelých 24 hodin odvážili požadovat použití nejlepší dostupné technologie, ale lobbisté ČEZu nějak dokázali, že svůj názor přes noc odvolali. Nyní dokonce vedení vyjádřilo s projektem oficiální souhlas.“

Jana Pravdová z Chomutova, která se podílela na vzniku petice a dnešní akce se zúčastní, doplnila: „Hejtmanka Vaňhová a její kolegové mají teď patrně poslední příležitost svůj nezájem o ochranu ovzduší a zdraví svých voličů napravit. Prunéřov je přitom největším zdrojem znečištění ovzduší na území kraje i v České republiky a nyní se rozhoduje o prodloužení jeho provozu do doby, kdy dnešní třicátníci půjdou do důchodu.“

Ekologický právní servis rozporuje proces povolování nových prunéřovských bloků již od roku 2008. Jeho právník Jiří Nezhyba uvádí: „ČEZ se nechová zodpovědně. Technologie, kterou chce pro Prunéřov použít, není dostatečně účinná. Argumenty, které ČEZ uvádí pro tuto polovičatou modernizaci, byly opakovaně vyvráceny. Aby toho nebylo málo, ČEZ se nechová ani hospodárně, když prosazuje pro Prunéřov řešení, které by bylo ve výsledku až o 10 miliard korun dražší, než kdyby postupoval v souladu s požadavky české i EU legislativy.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz