Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

NESEHNUTÍ: Ivanovický úřad nehodlá zakročit proti BAUHAUSu

20. 5. 2011 - BRNO [Econnect]

Nevládní organizace NESEHNUTÍ obdržela dopis od tajemnice Úřadu městské části Brno-Ivanovice vyjádření k nezákonné stavbě BAUHAUSu v této městské části (viz příloha). Tajemnice uvádí, že úřad nehodlá proti výstavbě zakročit a stavbu nechá pokračovat. Odpověděla tak na dopis NESEHNUTÍ a místních občanů a občanek, který shrnoval právní důvody k zastavení výstavby hobby marketu BAUHAUS, která není aktuálně podepřena žádným platným povolením.

Městský soud v Praze přitom již rozhodl o tom, že podezřelý certifikát vydaný na stavbu BAUHAUSu v Brně-Ivanovicích musí přezkoumat ministerstvo pro místní rozvoj. Podle správního řádu se tím pádem musí přerušit výstavba a počkat na rozhodnutí ministerstva. Ivanovický úřad však nehodlá podniknout nic a pouze poslal dopis na Magistrát města Brna s dotazem, jak má postupovat. Ministerstvo pro místní rozvoj – oslovené obyvateli a obyvatelkami Ivanovic – zatím mlčí.

„Tajemnice se mýlí, když tvrdí, že zákon neříká, jak se má postupovat v případě odvolání proti certifikátu. Platný správní řád jasně říká, že odvolání proti správnímu rozhodnutí má odkladný účinek. Pokud soud stanovil, že certifikát má povahu správní rozhodnutí, vztahuje se na něj správní řád,“ řekl Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.

„Soud přehodil zodpovědnost na úřady a ty si ji přehazují mezi sebou jako horký brambor. Firma BAUHAUS se tváří, že žádný brambor neexistuje. Na poli vedle Ivanovic místo brambor roste nezákonná stavba. Taková situace je výsměchem místním občanům a občankám i nám všem, jenž neschopné úřady platíme ze svých daní,“ hodnotí situaci Jiří Koželouh.

Firma BAUHAUS bez okolků využila popsané nečinnosti úřadů a pokročila ve výstavbě. Došlo k významnému zhoršení kvality života lidí v sousedství i rozsáhlému poškození krajiny. Hobby market má představovat areál o rozloze čtyř hektarů, do něhož má denně přijet 1 500 osobních a desítky těžkých nákladních vozidel. Proti výstavbě BAUHAUSU v Ivanovicích se v již v roce 2006 postavilo 73 % dotazovaných obyvatel a obyvatelek v sociologickém průzkumu provedeném Katedrou environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz