Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak probíhá stavba školy v Etiopii

23. 3. 2005 - PRAHA [Člověk v tísni]

Společnost Člověk v tísni a Junák - svaz skautů a skautek ČR začátkem října uspořádali ve velkých městech republiky sbírku "Postavme školu v Africe", při které skauti a skautky do kasiček vybrali přes jeden milión korun. Za tyto peníze se v této chvíli v Etiopii v oblasti Asore dokončuje stavba nové školy. Obě budovy již stojí a jsou i zastřešené, zbývají pouze dokončovací práce a ve škole se začne učit.

Kde stavit?

V době, kdy skauti a skautky v českých městech vybírali do kasiček peníze na novou školu, probíhal v okresu Alaba výběr místa na novou školu. Z naší strany bylo na místo stanoveno několik podmínek - ve vybrané oblasti měl být nedostatek škol, na stavbě měla spolupracovat místní komunita, rozhodovala také rychlost přidělení pozemku. Výběr probíhal v době, kdy nebylo jasné, jaká částka nakonec bude vybrána, takže bylo připraveno několik variant.

Jedno z míst, které jsme při vybírání navštívili, byla oblast Asore. Ta leží asi osm kilometrů od města Kulito, správního města okresu Alaba. Představitelé kebele - to je název pro několik vesnic spojených dohromady - nás ihned zaujali, svou školu tu už začali stavět z přírodních materiálů a dlouho čekali na to, až jim správní úřad dá vlnitý plech na střechy. Sami přidělili 10 hektarů pro pozemek školy - jeden hektar pro školní budovy a devět pro školní pozemky. Na pozemcích mají pracovat rodiče dětí a peníze, které tu vydělají jim umožní i v budoucnosti koupit pro děti oblečení, psací potřeby, učebnice a knihy.

Rozhodnuto: Asore

Začátkem listopadu bylo rozhodnuto - vybraná částka přesně odpovídala pro potřeby stavby základní školy pro 1. až. 4. ročník v Asore. Nejbližší škola je vzdálená více než čtyři kilometry a aktivita místní komunity přesně zapadala do našich představ.

Brzy jsme rozhodli nestavit školu za použití přírodních materiálů jako je hlína, dřevo a jednoduchá střecha, jak bylo v minulosti v Africe obvyklé u jiných organizací. Nechceme podporovat výstavbu školy, která při prvních deštích spadne, nebo jejíž dřevěnou část napadnou termiti. V ideálním případě by taková škola vydržela jen pár let, ačkoliv by její výstavba byla velmi levná. Další z důvodů je i ten, že i místní správa nechce takové stavby nadále podporovat, a proto vytvořila standardy pro výstavbu škol. S komunitou jsme dojednali jejich podíl na stavbě školy a zahájili výběrové řízení na stavební firmu. Než samotný tendr skončil, komunita již na pozemek přepravila stavební kámen a písek na stavbu. To nám umožnilo určitou částku z konečné ceny stavby odečíst.

Už jen záchody a domek pro hlídače

Na začátku prosince byla podepsána smlouva s kontraktorem a stavba byla zahájena. Nyní, v polovině února, jsou již postaveny obě budovy, obě jsou také zastřešené a byly zahájeny dokončovací práce - podlaha, dveře a okna, vymalování atd. Zbývá ještě postavit záchody a malý domek pro hlídače a na závěr celý pozemek za pomocí místní komunity oplotit. Školu budeme též vybavovat nábytkem. Poté už zbývá jen vyškolit učitele a může se začít učit.

Do školy budou chodit především děti, které začínají školní docházku v odpovídajícím věku. Do první třídy tak budou přednostně brány šesti až sedmileté děti. Dvanáctiletí již mohou chodit do vzdálenější školy. Školu by dále měly navštěvovat především dívky, měla by jich být minimálně polovina, kluci mohou opět dojít do vzdálenější ze škol. Ve třídě pak nesmí být více než 40 žáků. Dojednání tohoto pravidla s místními úřady bylo asi nejobtížnější ze všech, ale úředníci nakonec pochopili, že jedině tak budou mít děti kvalitní vzdělání.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Mailing list rozvojové a humanitární pomoci [RozvojP]

Od září 2001 Econnect spravuje mailing list [RozvojP] určený k výměně informací mezi lidmi, kteří se zajímají o témata rozvojové a humanitární pomoci.

Podrobnější informace o mailing listu
Přihlásit k účasti v [RozvojP] se lze na adrese rozvojova.pomoc@ecn.cz.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz