Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ředitel národního parku láká kůrovce do zdravých lesů, vyšetří jej inspekce

12. 5. 2011 - PRAHA [Econnect/Hnutí DUHA]

Ředitel národního parku na Šumavě nechal rozmístit návnady, které lákají kůrovce na živé stromy ve zdravých částech lesa. Hnutí DUHA podalo kvůli poškozování lesů podnět České inspekci životního prostředí. Rozmístěné sáčky s feromony lákají kůrovce na zdravé stromy. Brouci samozřejmě napadají i další zdravé stromy v jeho okolí. Plocha, na které budou dřevorubci kácet, se tak uměle rozšiřuje.

Podle dokumentu správy národního parku, který má Hnutí DUHA k dispozici, byly váčky s feromony rozmístěny na 4700 živých stromů. Hlídky Hnutí DUHA je objevily například ve zbytcích horského smrkového pralesa na Hraničníku či nedaleko Kvildy a Filipovy Hutě. Metoda takzvaných živých lapáků se dokonce i v běžných hospodářských lesích používá pouze výjimečně a je velmi kontroverzní. Lesníci ji aplikují jen na stromy, které v daném roce plánují bez ohledu na kůrovce tak jako tak vytěžit.

Umělé šíření kůrovce do smrčin, které doposud nebyly napadeny, v kombinaci s kácením povede k rozšiřování pustých holin. Další lesy se tak otevírají vichřicím a polomům, jako tomu bylo při orkánu Kyrill v roce 2007. Hnutí DUHA proto v podnětu inspekci žádá, aby porušení zákona prošetřila a lákání kůrovce na zdravé stromy co nejrychleji zastavila.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Ředitel Stráský vědomě a záměrně rozšiřuje kůrovce do zdravých lesů v národním parku. Lákání kůrovce na zdravé stromy je metoda, kterou normálně nepoužívají ani běžní lesníci v hospodářských lesích – natož pak v národním parku. Dělá to pouze ten, kdo dopředu ví, že chce určitou část lesa pokácet. Lákání kůrovců na zdravé, živé smrky nadělá víc paseky, než zachrání stromů před kalamitou. Spolu s používáním chemie je to asi jeden z nejhorších nápadů, s jakými ředitel Stráský mohl přijít. Šumava se pod jeho vedením proměňuje z národního parku v těžební závod."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz