Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Veřejná snídaně v 39 českých městech: v sobotu se slaví světový den pro fair trade!

10. 5. 2011 - PRAHA [Econnect]

Téměř čtyři desítky českých měst a obcí se v sobotu 14. května zúčastní veřejného snídaňového happeningu, kterým oslaví Světový den pro fair trade. Každoročně se do „férového“ snídání zapojí více než sto tisíc lidí po celém světě. Vyjadřují tím svůj zájem o výrobky, při jejichž produkci nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce.

Jaroměř, Plzeň, Slavonice, Litvínov, Tachov, Jihlava, Chrudim, Opava, Brno, Praha nebo Hlučín – všude tam a v dalších 28 českých a moravských městech budou lidé v sobotu 14. května 2011 veřejně snídat potraviny, které byly vyprodukovány za přísných sociálních a ekologických podmínek. Připraví si je a donesou sami účastníci, a zapojí se tak do šňůry snídaňových happeningů konaných již tradičně na Světový den pro fair trade po celém světě.

„Snídat se bude v parcích, na náměstích, v zámeckých zahradách, ale i na méně tradičních místech. V Chodouni například u jezu zvaném Kafák,“ popisuje Stanislav Komínek z organizace NaZemi, která akci koordinuje. „K účasti jsme vyzvali ekologická a mateřská centra a také města zapojená do sítě Zdravých měst,“ uvádí Stanislav Komínek z NaZemi. „Zájem o akci ale předčil naše očekávání – momentálně máme přihlášeny skupiny z 39 českých a moravských měst a obcí. A stále přibývají.“ Organizátoři z jednotlivých měst jsou různých profesí: učitelé, úředníci, obchodníci, studenti či samotná města. „Máme přihlášeného také jednoho majitele čajovny, asistentku z katedry marketingu nebo studentku gymnázia,“ prozrazuje Stanislav Komínek.

Město Litoměřice usiluje o statut Fairtradové město, proto jeho představitelé zvou své občany na snídani do zahrady ZŠ Masarykova. „Do akce se zapojí sdružení ShineBean, které vede rozvojové projekty v Keni, Masarykova základní škola či ekologické středisko Sever. Městská knihovna nabídne aktivity pro rodiny s dětmi. Součástí snídaně bude i soutěž o nejlepší férovou buchtu,“ uvádí organizátorka Marcela Trejbalová. V Hodoníně spojily síly městská samospráva, Ekocentrum Dúbrava, městská knihovna a Centrum pro rodinu. „Zapojí se také jedna lékárna a dva obchody zdravé výživy, které nám zdarma poskytnou fairtradové a bio potraviny,“ popisuje organizátorka Ivana Hájková, která v Hodoníně koordinuje projekt Zdravé město. „Využijeme travnaté plochy na Národní třídě přímo v centru města. Rozložíme karimatky, stolky a židle, uvaříme do termosek fairtradovou kávu, čaj a kakao, na celozrnné chleby namažeme marmeládu,“ vypočítává Ivana Hájková. „Snídani nabídneme i kolemjdoucím.“

Světový den pro fair trade se koná vždy druhou sobotu v květnu a letos se celosvětově slaví již po desáté. „Loňské snídaně se zúčastnilo kolem 110 000 lidí v 21 zemích světa,“ popisuje Veronika Bačová z Asociace pro fair trade. Například v Paříži loni snídalo 5000 lidí fairtradové produkty. „U nás se tato akce koná poprvé a z počtu přihlášených je jasné, že u nás zájem o produkty, u nichž zná spotřebitel jejich původ, roste.“ Dokládá to i loňský obrat produktů fair trade v České republice. Podle Asociace pro fair trade, platformy sdružující organizace zabývající se osvětou, propagací a obchodem s fairtradovými výrobky, byl roční obrat 80 milionů Kč. „Je to o rekordních 60 procent víc než v roce 2009,“ komentuje Veronika Bačová z Asociace pro fair trade.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz