Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světoví klimatologové: Obnovitelné zdroje jsou pro zvládnutí hrozby klimatických změn nezbytné

10. 5. 2011 - PRAHA [Econnect]

Nová zpráva Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) dnes potvrdila, že svět je připraven na energetickou revoluci: Do roku 2050 mohou obnovitelné zdroje pokrýt 80% světové poptávky po energiích a to na základě technologií, které jsou dostupné už nyní. Světoví vědci se shodují na klíčové roli obnovitelných zdrojů pro budoucí energetickou politiku právě v době, kdy české ministerstvo průmyslu chystá aktualizaci Státní energetické koncepce, která dle všech indicií míří přesně opačným směrem – k neobnovitelným, špinavým a riskantním energetickým zdrojům, jako je uhlí a jádro.

Zvláštní zpráva o obnovitelných zdrojích energie (SRREN) dále zdůrazňuje možnosti obnovitelných zdrojů jako klíčového faktoru při zmírňování změn klimatu a zvyšování dostupnosti, spravedlnosti a bezpečnosti v oblasti energetických dodávek. Nicméně ze zprávy vyplývá, že existují významné politické překážky, které musí být odstraněny, aby bylo možné využít všech možností obnovitelných zdrojů.

Sven Teske, ředitel sekce pro obnovitelné zdroje energie v Greenpeace International a jeden z hlavních autorů zprávy prohlásil: „Toto je pobídka pro vlády, aby zahájily radikální přehodnocení svých politik a obnovitelné zdroje se staly jejich ústředním bodem. To je povinnost, která jasně leží na bedrech vlád, protože prosinec, kdy se uskuteční další důležitá klimatická konference (COP 17) v Jižní Africe, se rychle blíží.“

Zpráva IPCC předkládá nezvratný vědecký důkaz, že obnovitelné zdroje energie dokáží pokrýt i rostoucí poptávku v rozvojových zemích, kde nemá přes dvě miliardy lidí přístup k základním energetickým službám. A mohou toho dosáhnout levnějším a rychlejším způsobem než konvenční energetické zdroje. „Vlády musí odstartovat energetickou revoluci zavedením zákonů o obnovitelných zdrojích energie po celém světě,“ doplnil Teske.

Kvůli zásahům Brazílie a zemí vyvážejících ropu přišlo shrnutí pro politické představitele o významnou část obsahu. „Důrazně bych politickým představitelům doporučoval přečíst Technické shrnutí, které obsahuje relevantní fakta pro to, aby mohli učinit informované rozhodnutí v oblasti budoucích politik pro obnovitelné zdroje energie. Tato zpráva bude v nejbližších letech nejdůležitější publikací v oboru obnovitelných zdrojů energie a pro ty, kteří budou rozhodovat o budoucnosti energetické politiky.“

Energetický scénář Energetická [R]evoluce – společný projekt Greenpeace International, Evropské rady pro obnovitelné zdroje energie  a Německého ústavu pro letectví a kosmonautiku – byl vybrán jako jeden z hlavních scénářů zprávy. Od roku 2005  zveřejnilo Greenpeace Energetickou revoluci ve více než 40 zemích světa, došlo k vytvoření národních scénářů i a trojímu vydání globálního scénáře.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

10. 5. 2011
10. 5. 2011

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz