Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jarní Stimul zve na setkání mezi elektronikou a vážnou hudbou

6. 5. 2011 - PRAHA [Econnect]

Další večer v rámci festivalu Stimul představí společnou hudební performanci improvizátora Thomase Ankersmita a legendárního minimalisty Philla Niblocka. Hudební setkání Ankersmita a Niblocka tak poprvé v ČR představí jejich jedinečné propojení mezi elektronickou a vážnou hudbou. Koncert začíná 9. května ve 20 hodin v MS Archa, od 19 hodin mu bude předcházet přednáška/úvod do současné evropské improvizační scény od Petra Ference.

Nizozemský hudebník Thomas Ankersmit je umělcem usazeným v Amsterdamu a Berlíně. Vycházející hvězda improvizace používá jak analogové syntezátory tak i akustické nástroje jako třeba alt saxofon. Od roku 2003 pravidelně vystupuje společně se skladatelem soudobé vážné hudby Phillem Niblockem. Ten je známý překračováním hranic žánrů od minimalismu k elektroakustické tvorbě a zpět. V oblasti alternativní hudby je velmi ceněný, dostal se například na obálku prestižního hudebního časopisu WIRE.

Holandský saxofonista a elektronik Thomas Ankersmit (*1979) patří k důležitým představitelům nastupující generace hudebníků, která se pohybuje jak na poli volné improvizace, tak i na poli komponované elektronické hudby oscilující mezi láskou k analogovým syntezátorům a louhu digitální technologií. Ankersmit, rozkročený mezi Amsterdamem a Berlínem, je také daleko univerzálnějším tvůrcem, neboť se zabývá ještě disciplínou zvukových instalací využívajících např. přirozené zvuky architektury.

Jeho hra na saxofon se vyznačuje velice abstraktními strukturami bez náznaků možných rytmů a melodií s tím, že Ankersmit pečlivě zkoumá všechny mezní hranice svého nástroje. Vystupuje sólově anebo s dalšími hudebníky jako jsou např. Gert-Jan Prins, Kevin Drumm, Jim O’Rourke, Borbetomagus, Alvin Lucier. Od roku 2003 pravidelně spolupracuje s druhým hostem večera - Phillem Niblockem.

Významný americký skladatel, filmař, ředitel nadace pro avantgardní hudbu s názvem Experimental Intermedia a audiovizuální umělec Phill Niblock (*1933) je tvůrcem respektovaným napříč mnoha hudebními i uměleckými světy. Phill Niblock je jedním z objevitelů a průkopníků tzv. „drone music“ čili hudby, která se v jeho případě pomalu rozvíjí v dlouhých minimalistických elektronických plochách a patří ke klíčovým osobnostem elektronického minimalismu, který se detailně zabývá zkoumání samotného zvuku a jeho kvalit. Jak dokládají jeho četné spolupráce s tak rozdílnými hudebníky jako Lee Ranaldo, Thurston Moore, Kaspar T. Toeplitz, Rafael Toral či vedoucí osobnost ensemblu Zeitkratzer Reinhold Friedl. Niblockova otevřenost různým disciplínám je dodnes značně široká a velice výběrová. Niblock je plným právem zastoupen v katalogu prestižního vydavatelství Touch a jak dokládají jeho poslední alba, rozhodně udává krok i elektronikům o dvě generace mladším.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz