Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zóna totální kontroly: vítejte v koncentračním táboře Jodok

3. 5. 2011 - PRAHA [Econnect]

Koncentrační tábor Jodok v Severní Koreji existuje a stále se rozrůstá. Podle odhadů zde úřady v otřesných podmínkách vězní více než 200 000 lidí. S tímto svědectvím přišla dnes organizace Amnesty International, která odtajnila satelitní snímky Jodoku a přinesla svědectví bývalého vězně tzv. Revoluční zóny Jodok.

Záběry z oblasti odhalují umístění tábora, jeho velikost a také podmínky, v nichž vězni žijí. Podle odborníku z Americké asociace pro rozvoj vědy (AAAS), kteří analyzovali snímky pořízené v dubnu 2011 a porovnávali je s těmi z roku 2002, se jedná o oblast o rozloze 92 km2, která se stále zvětšuje. Vězni jsou zde umístěni ve dvou zónách – Zóně revoluční a tzv. Zóně totální kontroly. Z té ještě nebyl nikdo nikdy propuštěn.

Podle informací, které AI získala také od bývalých vězňů Jodoku, panují v táboře otřesné podmínky hraničící s otroctvím. Mučení a jiné formy ponižujícího a brutálního zacházení s vězni jsou na denním pořádku, každý vězeň již viděl veřejnou popravu na vlastní oči. „Severní Korea musí s pravdou ven. Korejské úřady popíraly existenci takto obrovského koncentračního tábora po celá desetiletí,“ sdělil Sam Zarifi, ředitel AI pro asijsko-pacifickou oblast.

„Jodok šokuje svou brutalitou i Amnesty International, která již zažila leccos. Dochází zde k porušování snad všech lidských práv a svobod, která byla v minulých šedesáti letech na mezinárodním poli vybojována,“ dodal Zarifi.

Jak dlouho tábor funguje a jak vypadá nyní?

Získat informace o fungování tábora je velice obtížné. Téměř nikdo totiž Jodok neopustil živý. Amnesty International se domnívá, že tábor je v provozu už od 50. let. Za celou dobu se však podařilo opustit Zónu totální kontroly jen třem lidem, kteří utekli. Okolo 30 jich pak bylo propuštěno z Revoluční zóny a všem se pak podařilo emigrovat ze Severní Koreje. Podle svědectví bývalého vězně z Revoluční zóny zemřelo v letech 1999 – 2001 v táboře okolo 40% lidí na podvýživu.

Satelitní záběry ze současnosti ukazují 4 z 6 táborů, které se rozkládají na obrovské ploše v divočině provincií Jižní Pyongan, Jižní Hamkyung a Severní Hamkyung. Obživu tábora zajištuje především jeho vlastní zemědělská činnost. Vězni pracují také v uhelných a vápencových dolech.
Srovnání satelitních snímku z roku 2011 a 2002 odhaluje, že se tábor významně rozrůstá. Jen v  jednom z táborů celého komplexu Jodok – v části Kwalinso 15 – jsou drženy tisíce lidí a to pouze kvůli podezření z vazeb na někoho stíhaného či proto, že byl zadržen někdo z jejich příbuzných.

Většina vězňů je držena v tzv. Zóně totální kontroly, odkud nebyl ještě nikdy nikdo propuštěn. Významná část vězňů vůbec netuší, proč jsou zavřeni.

Důkazy proti Jodoku

Amnesty International získala rozhovor s bývalým vězněm z Jodoku Jeongem Kyoungilem.

Ten byl držen tři roky v Revoluční zóně a po propuštění utekl ze Severní Koreje. Organizace má také na vyžádání k dispozici satelitní snímky a expertní analýzu, která dokazuje existenci tábora a přibližuje, jak v něm asi probíhá každodenní život.

„V Jodoku žijí stovky tisíc lidí bez sebemenších práv a svobod, je s nimi zacházeno jako s otroky. Jedná se o nejhrůznější podmínky života, které jsme za posledních padesát let v Amnesty International zdokumentovali,“ sdělil Sam Zarifi. „Podmínky života v táboře jsou nelidské a Kim Čong-il musí tento tábor okamžitě zavřít,“ dodal.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 11. 2014

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz