Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministr Chalupa „si přeje“, aby miliardy za exhalace šly „hlavně“ na pokračování Zelené úsporám

3. 5. 2011 - PRAHA [Econnect/Hnutí DUHA]

Ministr životního prostředí „si přeje“, aby desítky miliard korun, jež stát dostane z prodeje povolenek ke znečišťování, šly „hlavně“ do energetických úspor. Tomáš Chalupa to dnes řekl na semináři, který uspořádalo Hnutí DUHA s Heinrich Böll Stiftung Praha.

Uhelné elektrárny, hutě, chemičky a další velké podniky si budou kupovat povolenky ke znečišťování. Ministr uvedl, že podle předběžných odhadů by vláda (pokud se odečtou peníze, jež se poslanci rozhodli nechat ČEZ a jiným velkým znečišťovatelům, a také polovina výnosů, která by šla do státního rozpočtu) v letech 2013–20 mohla investovat necelých 87 miliard korun.

Hnutí DUHA prosazuje, aby ministři většinu těchto peněz použili na nový Program energetické nezávislosti, který bude domácnostem nadále pomáhat se zateplováním statisíců budov. Česká republika tak srazí svoji nechtěnou závislost na povrchových uhelných dolech a na zemním plynu z Ruska.

Program by umožnil zateplit většinu budov v zemi – rok po roku, dům po domu. Naváže na úspěšnou a populární Zelenou úsporám. Studie, kterou nechalo udělat Hnutí DUHA, spočetla, že důkladné zateplení většiny českých domů by domácnostem, obcím a podnikům už na konci desetiletí šetřilo 39 miliard korun ročně.

Rozumné možnosti zateplování českých domů jsou asi dvakrát větší než množství paliva, které by Česká republika získala z kontroverzního rozšiřování uhelných dolů v Podkrušnohoří za limity těžby a bourání dalších obcí.

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl: „Pokud ministr Chalupa chce, aby velká část výnosů z povolenek šla do energetických úspor, je to výborná zpráva pro české domácnosti, naši ekonomiku i naše zdraví. Systematické, plošné zateplování domů je nejrozumnější způsob, jakým vláda může tyto peníze použít. Dobře připravený Program energetické nezávislosti s dostatkem peněz může srazit naši závislost na ruském plynu a povrchových uhelných dolech. Každý může mít útulný, teplý a zdravý domov – a přitom miliony domácností ušetří za vytápění tisíce korun ročně.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz