Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rakouští aktivisté zproštěni obžaloby

2. 5. 2011 - PRAHA [Econnect]

V kontroverzním procesu, kvůli němuž čeští aktivisté dvakrát zablokovali hraniční přechod v Mikulově a též přelepili rakouskou uvítací ceduli na přechodu v Mikulově, konečně padl rozsudek. Po 14 měsících trvání tohoto monstrprocesu zprostil soud ve Vídeňském Novém Městě všech 13 aktivistů zprostil obžaloby ze členství ve zločinecké organizaci.

Proces s rakouskými aktivisty byl zahájen 2. března 2010. Kauza má však své počátky již v roce 2008, kdy 10 aktivistů kvůli stejnému obvinění strávilo 3 a půl měsíce ve vazbě a jeden z nich dokonce držel 39 dní hladovku. Celé trestní stíhání bylo od počátku vysoce kontroverzní. Předmětem kritiky byla především skutečnost, že aktivisté byli obžalováni na základě legislativy určené k potlačování závažných forem organizovaného zločinu, v tomto případě se ale obžaloba fakticky skládala z popisů protestních akcí a radikálních názorů vyjadřovaných na internetových fórech.

Kritici za touto obžalobou viděli perzekuci nepohodlných aktivistů, kteří v Rakousku v minulých letech dosáhli mnoha reforem v oblasti ochrany zvířat (např. zákaz bateriových klecí).

Kritika ale mířila též na samotný průběh procesu (a jeho nepřiměřenou délku), a to především poté, co na konci loňského roku vyšlo najevo, že policie a prokuratura zatajily 16měsíční nasazení policejní agentky, jejíž tajné zprávy líčily činnost obžalovaných ve velmi pozitivním světle a která následně u soudu vypověděla, že za celou dobu svého nasazení nezaznamenala jediný náznak trestné činnosti ze strany obžalovaných. Toto zatajování zprošťujících důkazů bylo ostře odsouzeno ústavními právníky i předsedou rakouské Amnesty International.

Mluvčí sociálních demokratů a zelených po této události vystoupili na tiskové konferenci s požadavkem, aby byla obžaloba okamžitě stažena. Rakouská média již o procesu začala nepokrytě referovat jako o frašce, skandálu a noční můře rakouské justice; německý deník Die Zeit zase o procesu napsal článek s titulkem „Skoro jako u Kafky“. Web deníku Der Standard od prosince nabízel ze soudních líčení online zpravodajství. Profesorka trestního práva Petra Velten napsala do odborného časopisu ostře kritický článek a v médiích se vyjádřila slovy: „To soudní líčení mělo daleko k tomu, jak by měl vypadat takový proces v právním státě.“

Soudní unie na ni podala trestní oznámení za pomluvu, což vyvolalo ostrý nesouhlas odborné veřejnosti.

Proces dlouho neměl konce a někteří lidé odhadovali, že bude trvat až do roku 2013. Zlom nastal v březnu tohoto roku, kdy příslušná soudkyně nečekaně oznámila, že již nechce slyšet žádné další svědky a zbylé soudní dny budou v zájmu rychlého ukončení probíhat až do pozdního večera. Rekordem byl v tomto smyslu čtvrtek 31. března, kdy bylo soudní líčení ukončeno dvanáct minut po půlnoci. Již tehdy pozorovatelé předpovídali, že rozsudek bude muset být zprošťující, jinak by tato opatření nemohla v dalších instancích obstát.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz