Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí DUHA: fotopast v Beskydech pořídila první snímky rysa u kořisti

29. 4. 2011 - PRAHA [Econnect/Hnutí DUHA]

Už druhým rokem monitorují ochránci přírody z Hnutí DUHA beskydské rysy pomocí automatických kamer, tzv. fotopastí. Teprve před několika dny se však podařilo získat jedinečný úlovek: snímky rysa požírajícího srnce, kterého před několika dny strhl.

Fotografie vznikly mezi Bílým Křížem a Visalajemi, pouhých 40 metrů od jedné z nejfrekventovanějších turistických tras v Beskydech. V pátek 15. dubna zde terénní zoolog z Hnutí DUHA Miroslav Kutal objevil rysem strženého srnce. V následujících dnech se pak díky umístěné fotopasti podařilo získat unikátní sérii snímků rysa u kořisti; podobnou v Česku pořídili zatím jen na Šumavě.

Snímky dokumentují typické potravní chování rysa. Stejně jako na jihu Čech se nyní i v Beskydech potvrdilo, že rys se k úlovku vrací několik dnů až do úplného sežrání svaloviny. Neloví tedy „pro zábavu“, ale velmi efektivně využívá svou kořist.

„To, že se vše odehrávalo tak blízko turisticky frekventované oblasti, je zajímavé zjištění. Ukazuje se, že i plaché šelmy se dokáží přizpůsobit životu v kulturní krajině, ale i tam žijí velmi skrytě. Zároveň to neznamená, že by se lidé museli šelem obávat, rys ani vlk na člověka neútočí. Rys se snažil lidem naopak vyhnout a ke kořisti chodil v době, kdy se v horách pohybuje minimum lidí. Přes den odpočíval v několik kilometrů vzdáleném houští,“ řekl Kutal.

Početnost beskydsko-kysucké rysí populace v současné době odborníci odhadují na 10 až 15 zvířat, v celé České republice se celkový počet těchto chráněných šelem odhaduje na méně než sto zvířat. Jejich většímu rozšíření brání především ilegální lov. Terénním monitoringem a ochranou velkých šelem se v Beskydeh zabývají především vlčí hlídky, které organizuje Hnutí DUHA.

Přítomnost velkých šelem je důležitá pro udržení únosné výše populací spárkaté zvěře. Přemnožení jeleni a srnci totiž spásáním malých stromků poškozují především listnaté či smíšené lesy a brání jejich přirozené obnově.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz