Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Partnerství představuje projekt Otevřené zahrady

28. 4. 2011 - PRAHA [Econnect/Nadace Partnerství]

Nadace Partnerství ve čtvrtek 28. 4. 2011 slavnostně představila svůj unikátní projekt Otevřené zahrady, kterou v Brně chystá pro jeho obyvatele i návštěvníky. Stavba první zelené budovy administrativního typu v České republice a hravé vzdělávací zahrady bude spuštěna v červenci 2011. Nadace uzavřela projektovou přípravu Otevřené zahrady a environmentálního poradenského centra na Údolní ulici a v prvním květnovém týdnu vyhlásí veřejné výběrové řízení na dodavatele stavby.

„Ihned po dokončení stavebních prací a výsadeb v zahradě chceme zahájit vzdělávací a výukové programy, na jejichž přípravě jsme už začali spolupracovat například s Lipkou nebo Pedagogickou fakultou Masarykovy univerzity. Snažíme se zapojit i stavební obory v Brně a v Praze. Studenti brněnské fakulty architektury mají už v tomto semestru o projektu Otevřené zahrady dvě přednášky a v dalších dvou semestrech budou přímo navštěvovat stavbu, aby v praxi viděli uplatnění některých unikátních stavebních technologií, jako jsou například stropy chlazené či vytápěné tepelnými čerpadly,“ uvádí Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství.

„Pro naši výuku a výzkum je velmi důležité nejen sledování konstrukčních a tepelných vlastností stavby, ale i monitorování uživatelského chování, které velmi ovlivňuje celkovou spotřebu energie každé budovy,“ zdůrazňuje prof. Jan Tywoniak, náš přední odborník na nízkoenergetické stavění. „Počítáme s on-line měřením spotřeb energie v závislosti na počasí i na chování uživatelů a jsem přesvědčen, že praktické zkušenosti z plného provozu intenzivně využívané budovy můžeme využít nejen ve výuce architektů a stavebních inženýrů, ale také pro inspiraci investorům z veřejného i soukromého sektoru. Jako důkaz, že stavět pasivní budovy se vyplatí i v České republice,“ dodává Tywoniak, autor energetické koncepce budovy na Údolní.

„Některé aspekty zeleného stavění narážejí na zastaralé české normy, např. v hospodaření s vodou z umýváren nebo s dešťovou vodou, v počtu parkovacích míst nebo na některé překonané požární předpisy. V tom mají trochu jednodušší situaci ekologické stavby v západní Evropě,“ doplňuje manažer projektu Martin Klicnar, který se může Otevřené zahradě naplno věnovat díky podpoře Roku jinak Nadace Vodafone.

„Těšíme se hlavně na zahradu, městské děti získají přímo v centru úžasnou oázu a zázemí pro výuku v přírodě, hravou a zábavnou. Už začínáme pracovat na tvorbě výukových programů, které využijí i celý areál Špilberka,“ říká nadšeně Hana Korvasová, ředitelka Lipky.

Primátor města Brna, Roman Onderka, dává dokončení Otevřené zahrady do souvislosti se záměry města: „Současně se zahradou Nadace Partnerství dokončí město v roce 2012 rekonstrukci horní části parku Špilberk na severní straně a rekonstrukci objektu Hlídka, který bude také věnován ekologické výchově. Bohužel majetkové poměry v území jsou komplikované, a to je jeden z důvodů, proč zahrady v centru tak zpustly. Magistrát připravuje pro zastupitelstvo návrh zpřístupnění Špilberku po městských pozemcích od Obilního trhu a doufám, že už v příštím roce budou moci Brňané objevovat tajemnou krásu této části města bez toho, aby se prodírali kopřivami a nálety křovin“.

Současně se zahradou Nadace Partnerství dokončí město Brno v roce 2012 rekonstrukci horní části parku Špilberk na severní straně a rekonstrukci objektu Hlídka, který bude také věnován environmentální výchově. Magistrát připravuje pro zastupitelstvo návrh zpřístupnění Špilberku po městských pozemcích od Obilního trhu. „Spolupráce s magistrátními odbory životního prostředí, územního plánování, majetku i s veřejnou zelení na zpřístupnění několikahektarové plochy zeleně pod Špilberkem je výborná. Shodli jsme se na vizi a mantinelech pro využití zelených ploch na okraji národní památkové rezervace,“ pochvaluje si za Nadaci Partnerství Kundrata.

Pro doplnění této vize o podněty veřejnosti připravila Nadace Partnerství na 4. května v budově ombudsmana plánovací setkání s lidmi, kteří v okolí Obilního trhu žijí a pracují. Do konce roku chce ve spolupráci s městem připravit studii pro využití a program opuštěných zahrad naproti Obilnímu trhu o celkové rozloze téměř 4 hektary.

Projekt Otevřená zahrada připravuje Nadace Partnerství na svých pozemcích na severním úpatí brněnského Špilberku od roku 2007. Nadace Partnerství chce vytvořit v samotném centru metropole v návaznosti na městský park hravou zahradu pro environmentální vzdělávání škol i veřejnosti, propojenou s environmentálním poradenským centrem, které bude první administrativní budovou v ČR v pasivním energetickém standardu respektující zásady „zelené“ výstavby. Do koncepční i projektové přípravy přizvala nadace univerzitní pracoviště, neziskové organizace, nejlepší odborníky na ekologické stavitelství, město Brno i Jihomoravský kraj. Kompletní projektovou dokumentaci od studie pro prováděcí projekt zpracovali Projektil Architekti s.r.o. Záštitu nad projektem převzal primátor města Brna Roman Onderka. Projekt Otevřená zahrada zvítězil také v soutěži Rok jinak Nadace Vodafone.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 273 miliónů korun 2 858 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Program Rok jinak je českou variantou globálního programu “World of Difference”, který je vlajkovou lodí v řadě Vodafone nadací po celém světě. Tento program dává po celém světě možnost odborníkům z komerční či státní sféry strávit jeden rok prací pro neziskovou organizaci dle svého výběru. Nadace Vodafone jim uhradí roční mzdu, na kterou jsou zvyklí z komerční sféry a náklady spojené s prací ve zvolené neziskové organizaci. V České republice programem Rok jinak dosud za minulé dva ročníky prošlo celkem devět účastníků. Své příběhy, dojmy a zkušenosti zveřejňují na internetové stránce www.rokjinak.cz/cs/jsem-zvedavy/vyherci/index.shtml.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz