Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

EPS: Priority pro nového ministra vnitra v oblasti boje proti korupci

21. 4. 2011 - PRAHA [Econnect]

Dnes nově jmenovaný Jan Kubice přichází na post ministra vnitra v době, kdy již započalo plnění protikorupční strategie vlády. Byl připraven věcný záměr zákona o úřednících a zaměstnancích veřejné správy, novela zákonů o územních samosprávných celcích a také analýza, která by měla nastartoval legislativní změny směřující k odpovědnějšímu řízení a kontrole státních firem.

Ekologický právní servis věří, že nový ministr může posunout boj proti korupci správným směrem. EPS se na základě svých zkušeností a právní expertízy v níže uvedených oblastech domnívá, že by nový ministr měl zejména:

a) zajistit, aby úředníci, kteří rozhodují o miliardách ze státní pokladny, byli finančně odpovědní za svá rozhodnutí

Z analýzy odpovědnosti úředníků, kterou provedl EPS v roce 2010 vyplývá, že v České republice z nezákonných rozhodnutí úředníků nejsou vyvozovány žádné finanční důsledky a že tak za protizákonná rozhodnutí není v důsledku nikdo skutečně odpovědný. To podle našich zkušeností vytváří prostředí pro korupci a pro vměšování politiků do úředních rozhodnutí. 
  
b) prosazovat (jako spolugestor) větší kontrolu veřejnosti ve státem vlastněných firmách a přípravu konkrétních změn zákonů, tak aby mohly být přijaty v tomto vládním období

Cílem by mělo být vytvoření takového právního a politického prostředí, které by zaručovalo průhlednost hospodaření státních a polostátních firem a jasnou odpovědnost managementu i členů dozorčích rad za dosažené hospodářské výsledky.

c) navrhnout vládě účinný způsob regulace lobbingu

Ministr by neměl zůstat u pouhé analýzy. Situace si žádá urychlenou práci na kvalitním zákoně, který bude opřený o standardy OECD a o dobrou praxi ze zemí s nejúčinnější legislativou. Novela zákona by měla být připravovaná v dialogu s experty, občanskou společností a všemi stranami (včetně opozice). A to tak, aby se při hlasování nikdo z poslanců a lídrů stran nemohl vymlouvat, že má nějaký zásadní důvod proč zákon nepodpořit (a proč regulaci lobbingu opět odložit).

d) prosadit, aby  byl vládou předložen kvalitní zákon o úřednících

Tento zákon by měl mimo jiné zajistit, aby si ministři nemohli obsazovat ministerstva náměstky ze svých firem a svými kamarády a poskytnout ochranu úředníkům před tím, aby byli nuceni plnit politické objednávky a postupovat při tom v rozporu se zákonem,

e) prosazovat "vládu na denním světle", tzn. zákony upravující efektivní přístup občanů k informacím, k rozhodovacím procesům a k soudní ochraně, jako plnohodnotný prostředek boje proti korupci
 
„Jsme přesvědčeni o tom, že uvedené soubory opatření mohou odstranit značnou část prostoru pro korupci a jsme připraveni poskytnout novému ministrovi naši expertízu a zkušenosti,“ říká právník EPS Martin Fadrný.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz