Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sperm Festival se vrací do MeetFactory

18. 4. 2011 - PRAHA [Econnect]

Pátý ročník Sperm Festivalu se uskuteční od pátku 22. do neděle 24. dubna 2011 v pražské MeetFactory. Letošní podtitul "Překračování stínu" odkazuje na umělcovo překračování hranic hudebního a uměleckého žánru (a/v performance, remix) nebo překročení stínu hudebního průmyslu, ale reflektuje i doposud nesmělé a vesměs neúspěšné snahy české hudební komunity překročit svůj stín a vybojovat si místo na evropské/světové scéně v kontrastu s hudebníky okolních post-komunistických zemí.

Tak jako v předešlých ročnících, drtivá většina umělců si na festivalu odbude svojí domácí koncertní premiéru. Mezi prvními oznámenými umělci jsou australští elektro popoví Architecture in Helsinki, ceněný britský vizionář a DJ James Holden, holandský dubstepový matador Martyn, Švýcarka Kate Wax s kapelou nebo tříčlenný německý projekt Brandt Brauer Frick, který novátorským způsobem spájí prvky orchestrální akustické kompozice s minimal technem. Vizuální program zastoupí například domácí Forma s ozvučováním klasického němého filmu Gustava Machatého Erotikon, z Turecka přijedou představit svůj přístup k tvorbě vizualizací Candas Sisman a Denis Radev a to jak v audiovizuální performance, tak přednáškou.

Pátek 22. dubna

Architecture in Helsinki (AUS)
Candas Sisman + Denis Radev (TUR)
Forma + Erotikon (CZ)
a další.

Sobota 23. dubna

James Holden (UK)
Brandt Brauer Frick (DE)
Kate Wax (CH)
Martyn (NL/US)
Jahtari presents: Soom T & Disrupt (UK/DE)
Freude Am Tanzen showcase
Napszyklat (PL)
Ink Midget & Pjoni (SK)
Stroon (SK)
a další.

Neděle 24. dubna

Easterndaze showcase
Ableton workshops
Red Bull Music Academy Session
promítání a další akce.


Architecture in Helsinki

„Nejlepší osmičlenný hippie umělecký kolektiv, jaký kdy Austrálie vyprodukovala“ - to napsal o Architecture in Helsinki vlivný internetový portál Pitchfork a měl dozajista pravdu, nebýt toho, že počet členů skupiny se od té doby ustálil na pětce. Modernistický pop od hudebně talentovaných protinožců, kteří se nebojí do svých rozverně nasládlých skladeb zařadit zvonkohru, klarinet, trombón a další na popový outfit nezvyklé nástroje. 8. dubna vychází Architecture in Helsinki po více než třech letech nová deska Moment Bends a pěkně zčerstva jí představí při své tuzemské koncertní premiéře na letošním Spermu.

The Russian Futurists

Původně jednočlenný projekt Matthewa Adama Harta dal vzniknout skupině vychvalované od Pitchforku přes XLR8R až po Guardian. Melodický indie pop z Toronta s nálepkou lo-fi a melancholickými texty se pohupuje někde mezi Belle & Sebastian a R.E.M. The Russian Futurists vydali za deset let existence už čtyři desky, koncertovali s Caribou a Junior Boys a své pozitivní písničkářství s příměsí elektroniky představí i letos v Meetfactory.

Kate Wax and the Band

Kolegyně Jamese Holdena z jeho labelu Border Community, Švýcarka tibetského původu Kate Wax je hyperaktivní stvoření, jedna z nejhezčích představitelek soudobé progresivní elektroniky a zároveň velmi charismatická mladá dáma, která ve svých lehce ambientních hudebních vyznání míchá vlastní hlas s bicími mašinkami a syntezátory. Lo-fi estetika, vokální rozpětí a hutný elektronický podklad slibují energickou show a nevšední zážitek pro všechny hudební fajnšmekry!

Brandt Brauer Frick

Daniel Brandt, Jan Brauer a Paul Frick tvoří dohromady jeden z nejinovativnějších tvůrčích ansámblů pod hlavičkou známého labelu !K7 Records. S průpravou z jazzu a klasické hudby a použitím živých nástrojů – vibrafonu, piána, bicích a perkusí – vytvářejí své skvostné akustické kompozice odkazující na minimalismus Steve Reicha, jež stojí na pomezí mezi minimal technem a orchestrální klasikou, aniž by přitom postrádaly nezbytný taneční groove. V listopadu vydali svou první dlouhohrající desku You Make Me Real a svůj neotřelý pohled na klubovou hudbu představí u nás poprvé právě na Spermu. Jeden z hudebních tipů s velkým příslibem do budoucna!

James Holden

Jeden z nejvýraznějších zástupců současné taneční elektronické scény začínal v 19 letech jako DJ a o 4 roky později už zakládal vlastní label Border Community, který se stal domovem lidí jako Nathan Fake, Luke Abbott, Extrawelt a také Kate Wax, která se rovněž představí na letošním Spermu. O jeho albu The Idiots are Winning prohlásil britský deník Guardian, že jde o “nejúžasnější debut v elektronické hudbě od dob Music Has the Right to Children od Boards of Canada”. Bohémský techno producent, který podobně jako jeho kolega Dan Snaith alias Caribou studoval matematiku, má na kontě kromě vlastních tracků I slušnou řádku remixů a nedávno se také podílel na kompilaci DJ-Kicks vydávané známým labelem !K7 (kde vydali svojí první desku I Brand Brauer Frick).

PTR1

Umělci sdružení pod značkou Concrete Cut představují to nejlepší z polské dubstep, minimal-techno a idm elektroniky posledních let. Jejich hloubavá a sofistikovaná produkce se dočkala zaslouženého respektu i v mediální kolébce londýnské urban elektroniky, kdysi pirátském rádiu Rinse FM. PTR1 vydal v listopadu 2010 na Concrete Cut své první EP Above the Structures. Podezřívavý k kategorizacím jako post-dubstep nebo future-garage, označuje svou hypnotickou produkci jako „deep dubstep, dubovou elektronikou a 2step s příchutí techna“.

Montgomery Clunk

22-letý Silviu Badea je nejnovějším objevem rumunské elektronické scény. Mladý producent z chaotické Bukurešti před nedávnem vydal debutové EP Superbus na respektované značce Error Broadcast a další produkci zanedlouho zveřejní pod hlavičkou ruského kolektivu Gimme5, který razí cestu čerstvé taneční elektroniky na pomezí wonky, glitchhopu, aquacrunku, 8bitů a hlubokých basů. Svůj organický a inovativní zvuk, který čerpá inspirace z milionů zdrojů, vám na Spermu představí naživo.

Break!Fast

Mladý slovenský DJ a producent ve svých setech bezstarostně překračuje žánrové hranice a eklekticky míchá beaty sahající od wonky, uk funky a dubstepu až po juke, chicago house nebo witchhouse.

Více informací o aktuálním ročníku festivalu na www.sperm.cz. Sperm Festival pořádá občanské sdružení Fórum kulturní diverzity mladých za podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Česko-německého fondu budoucnosti, Nadace Vodafone a Goethe-Institutu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz