Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Jan Stráský už vyznačuje těžbu, na ministra nečeká

18. 4. 2011 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Čerstvě vyznačené stromy k pokácení objevily hlídky Hnutí DUHA v místech, která byla v šumavském národním parku doposud ponechána přírodě. Ministr Tomáš Chalupa přitom k návrhu současného ředitele parku Jana Stráského, který chce pustit těžaře i do oblastí divoké přírody, zatím souhlas nedal. Čeká totiž na odborné posudky.

Hnutí DUHA zjistilo tisíce stromů vyznačených k těžbě v Černohorském močálu a oblasti kolem Ptačího potoka mezi Černohorskou nádrží a Modravským potokem. Podle informací, které má ekologická organizace k dispozici, ale probíhá vyznačování stromů ke kácení v oblastech ponechaných přírodě i v dalších částech národního parku.

Hnutí DUHA upozornilo, že kácení zlikviduje vzácnou divokou přírodu, za kterou sem jezdí statisíce turistů. Jan Stráský chce těžit stromy v horských pralesích, rašeliništích i mokřadech v samotném srdci Šumavy. Stromy se mají kácet v oblasti Mlynářské a Rybárenské slati, v Tříjezerní, Jezerní i Mezilesní slati, Černohorském močálu, Tetřevské slati a mnoha dalších. Dřevorubci půjdou do rozsáhlých bažin v okolí Vysokých Lávek a Hůreckých močálů i svahů kaňonu řeky Křemelné. Padnout mají pralesy na Smrčině a Hraničníku i horské lesy mezi Poledníkem a Ždánidly. Hlídky ekologické organizace některé lokality zdokumentovaly. Možná poslední fotografie šumavské divočiny před zahájením těžby si mohou lidé prohlédnout na www.sumavapro.cz/kde-se-ma-kacet/.

Podle odhadů Hnutí DUHA vznikne v národním parku kvůli těžbě o 3 000 až 5 000 hektarů holin více, než kdyby se postupovalo stejně, jako doposud: správa parku těžila napadené stromy pouze na hranici těch nejcennějších území. Jasně vymezené plochy tedy ponechala přirozenému vývoji, zároveň ale bránila napadení okolních lesů kůrovcem.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Je to divadlo. Ministr Chalupa říká, že čeká na posudky, podle kterých rozhodne, a ředitel parku už vyznačuje v oblastech ponechaných přírodě stromy k těžbě… Kácením smrků dojde ke zničení mladých stromků, které pod nimi již teď vyrůstají. Pokud ministr Chalupa kácení v oblastech ponechaných přírodě neschválí, zaplatí Jan Stráský náklady na zbytečné vyznačování stromů ze svého? Národní parky přitom všude chrání především divokou přírodu, kde turisté mohou pozorovat, jak se chová bez ovlivňování člověkem.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz