Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti mohou nahlédnout do zákulisí chráněných území

14. 4. 2011 - PRAHA [Econnect]

Občanské sdružení Apus spolu se středisky ekologické výchovy nabízí školám možnost učit žáky o přírodě přímo v přírodě. Společně pro ně připravili dvacet pět netradičních terénních výukových programů Za Naturou na túru, které probíhají v chráněných územích po celé republice.
Od dubna 2011 do konce roku se školy mohou vydat zkoumat rašeliniště, jehličnatý nebo listnatý les, vzácné rostliny na loukách nebo život v rybníce, a to zcela zdarma.

„Vycházeli jsme z toho, co dlouhodobě ukazují analýzy – zájem o přírodní vědy mezi žáky klesá. Nabízíme proto učitelům možnost, jak přenést část vyučování přírodopisu do terénu, kde odborné pojmy dostávají reálnou podobu a žáci mohou vidět v souvislostech to, co se za zavřenými dveřmi třídy obtížně vysvětluje,“ vysvětluje myšlenku projektu Martina Kulíková z občanského sdružení Apus.

Terénní programy Za Naturou na túru využívají netradiční způsoby výuky, které rozšiřují nejenom znalosti dětí, ale zlepšují i jejich schopnost pracovat ve skupině, řešit problémy a hledat odpovědi na to, co se děje v přírodě. Zároveň musí děti i bavit. „Programy jsme učili již na podzim a potvrdilo se, že děti velmi rády zkoušejí různé vědecké metody práce jako je odchyt hmyzu nebo lovení a určování vodních živočichů. Takto zaměřená výuka je pro ně konkrétnější a praktičtější, takže si z ní víc odnesou,“ vysvětluje Erika Smrtová ze sdružení Apus.

Každý program má své téma a příběh – u Kadaně se děti stanou pravěkými lovci na stolové hoře Úhošti, u Plzně nakouknou, jak vypadá ložnice brouka páchníka, anebo se vydají do Jizerských hor za obřími hrnci v řece Jizeře. „Jedno téma je však společné,“ upřesňuje Erika Smrtová. „A tím je vysvětlení, co se vlastně chrání soustavou NATURA 2000 a proč to chránit chceme. Tomu veřejnost často nerozumí a to bychom chtěli změnit.“
Přehled všech dvaceti pěti terénních ekologických výukových programů včetně on-line objednávky naleznou školy na webových stránkách www.zanaturou.cz.

Partnerem projektu je Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina.

Apus

Občanské sdružení, které se svou činností zaměřuje především na environmentální výchovu a vzdělávání. Dále dlouhodobě rozvíjí aktivity v regionálním značení výrobků. Organizace vznikla v roce 1996 a do poloviny roku 2008 působila pod názvem Regionální environmentální centrum Česká republika, o. s. (REC ČR). V roce 2008 si organizace zvolila za nový název Apus.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz