Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidé v Brně chtějí nenásilně zablokovat neonacistický pochod

14. 4. 2011 - BRNO [Econnect]

Prvního května se lidé chystají zabránit neonacistickému průvodu přes čtvrť, kde bydlí většina brněnských romských rodin. Oznámila to nezávislá iniciativa „BRNO Blokuje“, která vyzývá k účasti na nenásilné blokádě v ulici Cejl, kudy chtějí neonacisté a neonacistky do čtvrti proniknout. Zkušenosti z minulých let totiž potvrzují, že stoupenci a stoupenkyně nacismu a rasismu chtějí provokovat, šířit nenávist a strach.

V neděli 1. května plánují neonacistické skupiny znovu pochodovat brněnskými ulicemi. Letos si k tomu záměrně vybraly trasu, která vede přes čtvrť, kde bydlí většina brněnských romských rodin. Pochod oficiálně organizuje mládežnická organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti. Stranu založil Tomáš Vandas, předseda soudem zrušené Dělnické strany. Soud pak loni zrušil Dělnickou stranu za činnost směřující k potlačování demokracie a podporu militantního rasismu. Předchozí pochod neonacistů v Brně v roce 2009 organizovala právě Dělnická strana a pořadatelem byl jeden ze žhářů z Vítkova. Na letošní průvod zve své stoupence a stoupenkyně i neonacistický Národní odpor.

Proti neonacistickému pochodu se staví nezávislá iniciativa občanů a občanek „BRNO Blokuje“, která vyzývá k účasti na nenásilné blokádě v ulici Cejl. Iniciativu již podpořily známé osobnosti: zpěvačka Iva Bittová, módní návrhářka Liběna Rochová, duchovní a vysokoškolský pedagog Tomáš Halík, spisovatel Ivan Klíma či hudební skupiny Midi Lidi a Čoko Voko.

„Nepřeji nikomu násilí, strach, demonstraci síly, zastrašování a pocit bezmoci. Jakákoliv forma násilí je neslučitelná s životem slušného člověka,“ odůvodnila svoji podporu nenásilné blokádě módní návrhářka Liběna Rochová.

„Vyjadřuji upřímnou morální podporu všem, kdo se jednoznačně nenásilným, avšak statečným a rozhodným způsobem postaví proti provokacím neonacistických extrémistů v Brně,“ vzkázal duchovní a vysokoškolský pedagog Tomáš Halík.

„Plánovaný neonacistický pochod lokalitou, ve které bydlí Romové, Romky a lidé z jiných menšin, je společensky velmi nebezpečný. Úřady, soudy a policie však nemohou nebo nechtějí podobným akcím zabránit,“ říká Jiří Koželouh, jeden z mluvčích iniciativy „BRNO Blokuje“.

„Naší snahou je uskutečnění průvodu nenásilně zabránit. Šíření nenávisti a strachu považujeme za nepřípustné. Nenásilná blokáda je v tomto případě legitimní,“ říká Petr Porteš, další mluvčí iniciativy „BRNO Blokuje“.

Policie bude na akci nejspíše jen dohlížet. Ovšem neonacistický pochod čtvrtí, kde bydlí romské rodiny, je symbolem. Symbolem toho, že 66 let po skončení druhé světové války a dva roky poté, co se neonacisté pokusili upálit romskou rodinu ve Vítkově, se společnost nedokáže s hrozbou šíření strachu, nenávisti a násilí vyrovnat. Pokud se nerušeně projdou za skandování rasistických hesel brněnskými ulicemi na trase Koliště - Cejl - Milady Horákové, dodá jim to nejen pocit, že ulice jsou jejich, ale i sebevědomí k dalším útokům.

„V jiných zemích by podobný pochod vzbudil okamžitou reakci široké veřejnosti a do cesty by se mu postavily tisíce lidí. V neděli 1. května 2011 se o toto pokusíme i my v Brně,“ uzavírá Irena Košíčková, mluvčí iniciativy „BRNO Blokuje“.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz