Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Iuridicum Remedium vyzývá k nominaci na anticenu pro slídily Big Brother Awards

6. 4. 2011 - PRAHA [Econnect]

Nedovolte nenechavcům strkat prsty do svého soukromí. Ukažte na nejvlezlejší firmy, úřady či technologie a nominujte je na anticeny pro největší slídily Big Brother Awards 2011.

Počínaje 6. dubnem startují nominace na 7. ročník soutěže Big Brother Awards o anticeny pro největší slídily v našem soukromí. Slídily může nominovat kdokoliv, stačí vložit nominaci do formuláře na stránkách www.slidilove.cz. Vítěze vybere z došlých nominací odborná porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů. Adeptů na ocenění je celá řada. Rychle se rozvíjející technologie umožňují stále sofistikovanější sledování. Pod záminkou zajištění bezpečnosti nebo zjednodušení života se často zavádějí technologie a opatření, která mohou být nebezpečím pro naše soukromí -- sledování kamerami, čipové karty, státní i soukromé databáze.

"Nadšení z nových technologií je často provázeno podceňováním možných rizik pro narušení lidského soukromí. Stejné technologické řešení může znamenat přínos pro zvýšení efektivity nebo snížení nákladů, ale zároveň může být i velmi hrubým útokem na lidské soukromí. Pro výběr technologického řešení by proto mělo důležitou roli hrát i hodnocení dopadů na lidská práva," upřesňuje Petr Kučera z IuRe.

Nedostatek respektu pro ústavní práva se projevil i v případě dlouhodobě kritizovaného sbírání údajů o naší elektronické komunikaci pro potřeby
zpřístupňování policii. Ústavní soud rozhodl, že dotyčné ustanovení zákona o elektronických komunikacích odporuje českému ústavnímu pořádku a jako takové je rozsudkem zrušeno, což považujeme za obrovský úspěch.

Soutěž Big Brother Awards se koná ve více než desítce evropských zemích a má za cíl upozornit na rizika, která ohrožují soukromí občanů. V České republice byla soutěž poprvé uspořádána v roce 2005. Z návrhů zaslaných veřejností bude odborná porota letos opět udělovat ceny v sedmi kategoriích -- Dlouhodobé porušování lidského soukromí (pro soukromé firmy nebo státní instituce), Největší firemní slídil (pro komerční firmy), Největší úřední slídil (pro státní instituce), Nebezpečná nová technologie, Právní norma Velkého bratra, Slídil mezi národy, Výrok Velkého bratra a pozitivní cenu za počin na ochranu soukromí.

V minulém ročníku mezi největší narušitele soukromí porota zařadila mj. Ministerstvo vnitra ČR za bojkotování přípravy legislativy ke kamerovým
systémům, Policii České republiky za nejrozmanitější formy závažných a dlouhodobých zásahů do soukromí občanů, Evropskou unii za financování projektu INDECT, technologii GPS za sledování automobilů bez vědomí majitele v některých státech USA, dohodu ACTA za pošlapávání lidských práv a svobod na úkor zájmů jednoho ze sektorů průmyslu, nebo provozovatele komunitní sítě Facebook.

V kategorii výrok roku porota vybrala zakladatele sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga za výrok o tom, že éra soukromí skončila. Pozitivní cenu získala obec Vír za aktivitu místních lidí a zastupitelstva, kteří se vzbouřili proti kamerovému systému zabírajícímu i veřejná místa v obci.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz