Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní seminář v Brně: veřejné prostory patří lidem

6. 4. 2011 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Ve středu 6. dubna 2011 uspořádala v Brně Nadace Partnerství mezinárodní seminář na téma veřejných prostranství a zapojení veřejnosti do úpravy veřejných prostor nazvaný Lidé – auta – prostory. Seminář vznikl v rámci projektu Urban Spaces, který umožňuje 12 partnerům
z 8 zemí střední Evropy sdílet své zkušenosti s tvorbou kvalitních veřejných prostor. Jako přenášející se zúčastnili také zástupci newyorské organizace Project for Public Spaces (PPS). Mezi přítomnými byli zástupci obcí, měst, nevládních organizací, vzdělávacích institucí a řada praktikujících projektantů.

Součástí programu bylo představení koncepce veřejných prostranství v Novém Lískovci. Tato brněnská městská část se potýká s podobnými problémy jako další velká sídliště: velké plochy "nikoho", nedostatek parkovacích míst, málo jasně vymezených veřejných prostor pro společenské příležitosti. Koncepce slouží k vymezení prostoru pro dopravu v klidu a plochy pro pobyt lidí, které jsou důležité pro společenský život. „Nelze navyšovat plochy pro dopravu na úkor života obyvatel na veřejných prostorech jen proto, že aut přibývá,“ uvedl Jan Sponar, vedoucí Odboru vnitřních věcí městské části Nový Lískovec.

Organizace Project for Public Spaces z New Yorku, která dlouhodobě spolupracuje s Nadací Partnerství v oblasti vytváření kvalitních veřejných prostorů zaměřených na lidi, nabídla účastníkům inspiraci z již realizovaných projektů, kde automobily daly přednost pěší a cyklistické dopravě a především veřejnému životu. „Je potřeba začít malými zásahy, například vhodným umístěním květináčů s petúniemi nebo laviček, aby se postupně podařilo realizovat velké změny jako změna systému dopravy,“ řekla americká urbanistka Elena Medison z Project for Public Spaces.

„Téma veřejných prostor se stává stále aktuálnější. Cílem semináře je nabídnout inspiraci pro řešení přátelské k lidem, které umožní udržitelné fungování města. Těší nás zájem o tato témata i mezi odborníky, praktikujícími projektanty a zástupci měst,“ dodala Magdalena Maceková z Nadace Partnerství.

Veřejným prostorům se Nadace Partnerství soustavně věnuje již od roku 1996. Zahraniční poznatky převádí do praxe v českých projektech, kde klade důraz na zapojení veřejnosti do projednávání (např. analýza Zelného trhu a zapojení veřejnosti do projednávání budoucí podoby Římského náměstí v Brně, spolupráce na Strategii veřejných prostor Prahy 10). V březnu 2011 uspořádala Nadace Partnerství na téma veřejných prostranství hned tři zajímavé akce: mezinárodní konferenci Public Spaces – Living Places (16. 3. 2011, Praha), zaměřenou na téma veřejných prostranství jako živých míst, jejímž hlavním hostem byl světoznámý dánský architekt Jan Gehl, mezinárodní seminář Lidé – auta – prostory (6. 4. 2011, Brno) a zítřejší francouzsko-americko-český seminář Města v pohybu (7. 4. 2011, Praha) zaměřený na veřejná prostranství a  efektivní dopravu.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 20 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 238 miliónů korun 2 722 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.
Nevyřešíme problém za vás, vyřešíte ho s námi! www.nadacepartnerstvi.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz