Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soutěž představila to nejlepší z loňské činnosti ekoporaden

31. 3. 2011 - BRNO [Econnect]

V 1. ročníku soutěže o nejlepší ekoporadenský počin byly minulý týden na Valné hromadě Sítě ekologických poraden představeny a následně vyhlášeny projekty, které mohou být příkladem ostatním ekoporadnám. Soutěž měla dvě hlavní ocenění: Cenu poroty, o které rozhodli odborníci z oblasti ekoporadenství, a Cenu ekoporaden, ve které hlasovali samotní poradci. Na rozdíl od loňského „nultého“ ročníku, kde panovala shoda ve výběru v obou kategoriích, letos každou z cen vyhrál jiný projekt.

Odborná porota udělila hlavní cenu projektu ekoporadny Veronica věnovanému propagaci kohoutkové vody s názvem „Natočte si kohoutkovou“. Druhou hlavní cenu, kterou vybírali sami poradci, obdržela „Ekorozhledna“ EkoCentra Brno - aktivita zaměřená na udržitelný životní styl.

„Soutěž je pro ekoporadce příležitostí porovnat vlastní přístupy a znalosti s ostatními. Škála témat, kterým se věnují jednotlivé členské ekoporadny STEPI, je široká. Soutěž je tak dobrou platformou pro hlubší výměnu zkušeností. Díky tomu pak můžeme dále zvyšovat kvalitu i efektivitu poskytovaných služeb,“ říká Kamila Kameníková ze STEPi.

Odborná porota dále ocenila aktivity ekoporadny sdružení Arnika zabývající se ochranou aleje v Žižkově Poli na Vysočině před kácením, projekt EkoCentra Brno k udržitelnému životnímu stylu a práci Rosy věnující se osvětě přírodních zahrad. Ekoporadci při svém hodnocení dále vyzvedli práci ekoporadny Veronica s propagací kohoutkové vody a Ekologického právního servisu za činnosti vedoucí k ochraně veřejnosti před nadměrným hlukem.

Na rozdíl od loňského nultého ročníku se mohly letos do soutěže přihlásit všechny ekoporadny z celé České republiky a tato otevřenost zůstane zachována i v příštích ročnících. „Otevřenost všem organizacím poskytujícím environmentální poradenství bezpochyby přispěje k dalšímu zviditelnění poradenství, ale hlavně podpoří vzájemnou motivaci, přenos zkušeností a multiplikaci úspěšných činností poraden,“ dodala Kamila Kameníková ze STEPi.

Cílem soutěže byla zejména prezentace příkladů dobré praxe. Popis projektů zahrnoval i metodické poznámky, které mají pomoci ostatním organizacím využít těchto zkušeností. Odborná porota vybírala na základě kritérií, jako je inovativnost projektu a přístupů, vazba na potřeby klienta, zobecnění výstupů a prostor pro plošné využití, profesionalita a dopad na životní prostředí a komunitu.

Soutěž je letos součástí projektu nazvaného „Poradenství - metody, příklady, certifikace“, realizovaného za finanční podpory Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí. Další ročníky soutěže již poběží nezávisle.

Síť ekologických poraden (STEP) je nejstarší institucí zastřešující ekologické poradny u nás. Jejími členy je 20 organizací, které v rámci své činnosti zodpoví ročně stovky až tisíce dotazů z nejrůznějších oborů.

Sdružení Arnika je členem Sítě ekologických poraden STEP a podílí se mimo jiné na mediální prezentaci projektu „Poradenství – metody, příklady, certifikace“, jehož součástí je i zmiňovaná soutěž. Projekt je realizován za finanční podpory Státního fondu životního prostředí a Ministerstva životního prostředí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz