Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den proti rasismu dnes připomínají oranžové stužky

21. 3. 2005
Jana Sobotková [Econnect] -


Šedesát devět účastníků pokojné demonstrace proti apartheidu zahynulo v roce 1960 v Jihoafrické republice, když policie proti demonstrantům zasáhla střelbou. Den se stal symbolem boje proti rasismu a o šest let později, v roce 1966, se 21. březen začal z rozhodnutí Valného shromáždění OSN připomínat jako Mezinárodní den boje proti rasismu. Jako jeho symbol dnes aktivisté rozdávali v ulicích oranžové stužky.

V Brně dnes oranžové stužky rozdávají lidé z Nezávislého sociálně ekologického hnutí (Nesehnutí), během dne na výzvu vyjádřit svou netoleranci vůči rasismu kladně zareagovalo více než tisíc Brňanů. Až do sedmnácté hodiny budou aktivisté kromě oranžových stužek rozdávat také protirasistické letáky a na informačním stánku nabízet další materiály s tématem lidských práv.

Hlavním bodem akce pak bylo ve čtrnáct hodin zahájení výstavy Uprchlíci u nás. "Výstava pomocí fotek a textů představuje země, odkud k nám přichází nejvíce uprchlíků, a je doplněna kresbami a malbami dětí z českých uprchlických táborů," popisuje výstavu aktivista Nesehnutí Jiří Koželouh. A na návštěvníky čekala také ochutnávka: uprchlice žijící v táboře v Zastávce u Brna připravily sladkosti z čečenské kuchyně – medovník a koláč.

Brněnské úřady, magistrát i úřady městských částí dnes v rámci brněnského Dne proti rasismu obcházeli členové a členky sdružení IQ Roma servis a významným osobám i řadovým úředníkům nabízeli symbolické oranžové stužky. "Touto aktivitou chceme podpořit hodnotu lidské sounáležitosti, respekt a toleranci mezi jednotlivci i mezi skupinami různých národností, kultur, vyznání a tak dále. Téma kampaně, tedy boj proti rasismu, chceme prezentovat na veřejných místech, jako jsou právě jednotlivé úřady," vysvětluje zástupce sdružení Martin Giňa. IQ Roma servis se zaměřuje na vytváření podmínek a příležitostí k zvyšování a prosazování sociálního, ekonomického, kulturního, občanského, vzdělanostního a pracovního potenciálu Romů a sociálně slabých obyvatel.

Akce u příležitosti Mezinárodního dne pro odstranění rasismu probíhaly celorepublikově. "Společným znakem bylo právě rozdávání oranžových stužek. Iniciátorem akce je Multikulturní centrum Praha, spolupracuje občanské sdružení Romea a další nevládní organizace lidsko-právního charakteru v pěti městech - v Praze, Brně, Ústí nad Labem, Liberci a Olomouci," upřesňuje Jiří Koželouh. Nad akcí převzal záštitu zmocněnec vlády ČR pro lidská práva Svatopluk Karásek a Helsinský výbor a podporují ji i někteří poslanci a senátoři, například Táňa Fišerová a Martin Mejstřík.

OSN varuje, že tradiční projevy rasismu – institucionální diskriminace, rasové násilí, obtěžování a perzekuce – se promíchávají s novými formami: rasismus je propagován na internetu, roste počet obětí obchodování s lidmi, šíří se xenofobní argumentace v politických sporech a nevinní lidé jsou “rasově škatulkováni” v údajném zájmu bezpečnosti. Ve svém letošním poselství ke dni proti rasismu generální tajemník OSN Kofi Annan zdůraznil, že “virus rasismu nadále napadá mezilidské vztahy a společenské instituce ve všech částech světa”. Šedesát let po osvobození koncentračních táborů, jedné z nejextrémnějších forem rasismu, se dokonce nadále objevují projevy antisemitismu, prohlásil ve svém poselství Kofi Annan.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz