Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace: Ministr Kocourek nalíčil na kolegy uhelnou past

22. 3. 2011 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Právě dnes uplyne lhůta, kterou mají vybraní ministři k podání připomínek k materiálu ministra průmyslu Kocourka s nevinným názvem Zpráva o aktualizaci státní energetické koncepce. Pokud by však materiál prošel bez připomínek a vláda následně schválila Kocourkem navržené usnesení, posvětila by (v rozporu se svým programovým prohlášením a koaliční smlouvou) prolomení platných ekologických limitů těžby hnědého uhlí. Ministři by si toho nemuseli ani všimnout – v samotném návrhu vládního usnesení se o limitech nepíše ani slovo, pouze odkazuje na přiloženou informativní zprávu, ve které jsou kritické informace utopené až ve druhé polovině mnohostránkového textu.

Podle aktuálních informací však Kocourkovu léčku, jako vystřiženou ze sitcomu „Jistě, pane ministře“, alespoň část jeho kolegů již zjevně prokoukla. Proti se totiž na dnešní tiskové konferenci ostře ohradily Věci veřejné. Ty již minulý týden prohlásily, že dokud budou ve vládě, nepřipustí schválení energetické koncepce, která by s prolomením limitů počítala. Podle zdroje Greenpeace z MPO se k materiálu odmítavě staví i ministři z TOP 09.

Jan Rovenský z Greenpeace ČR dnes uvedl: „Začíná to být takový bizarní folklór – nový ministr průmyslu se pokusí prolomit limity a vláda mu to zatrhne. Nicméně Kocourkovi je třeba přiznat, že na to jde podstatně rafinovaněji, než Urban, Říman nebo Tošovský. Zatímco jeho předchůdci šli do boje s otevřeným hledím, současný ministr průmyslu se pokusil postoj vlády zmanipulovat.“ Petr Nečas minulý týden prohlásil na tiskové konferenci vlády, že Greenpeace má o věci špatné informace. Nyní se ukázalo, že nesprávně byl informován buď on sám, nebo se vyjádřil vědomě nepravdivě.

Tisková mluvčí Greenpeace ČR Lucie Jakešová k tomu doplnila: „Bylo by zajímavé vědět, co si o tomto podrazu na koaliční partnery a pokusu o porušení předvolebních slibů premiér Nečas myslí. Nicméně tipuji, že bychom se tradičně dozvěděli, že Martin Kocourek je slušný člověk, který má premiérovu plnou důvěru.“ Greenpeace považuje za pozoruhodné a znepokojivé, že se ke Kocourkovu návrhu dosud mlčí ministerstvo životního prostředí, jehož práce se zásadně dotýká. Ministr Chalupa přitom o problému ví. Ministerstvo průmyslu se v médiích pokouší interpretovat vyškrtnutí komunistických vyvlastňovacích paragrafů z horního zákona (ke kterému se vláda zavázala) jako „smluvní náhradu“ limitů těžby.

Tereza Otcovská z litvínovského sdružení Kořeny k tomu řekla: „Má to stejnou logiku, jako kdyby vám zubař jako kompenzaci za opravenou stoličku vytrhl některý z řezáků. Limity nechrání jen vlastnická práva majitelů domů v Horním Jiřetíně, ale i zdraví 26 tisíc obyvatel Litvínova, cenná přírodní území a garantují územní a hospodářský rozvoj velké části Mostecka. Vláda se nemůže této odpovědnosti prostě vzdát a přehodit jí na vlastníky z Horního Jiřetína, přestože věříme, by jí nesli dobře a statečně.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz