Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stovka českých měst a obcí v sobotu ochutná tmu

23. 3. 2011 - PRAHA [Econnect]

Břeclav, Děčín, Havířov, Liberec, Opava nebo Ústí nad Labem patří ke 100 českých měst, městysů a vesnic, které tuto sobotu na hodinu potemní. Přidají se tak k více než 4700 městům ze 131 států, které se účastní celosvětového happeningu na podporu ochrany klimatu - Hodiny Země 2011. Ta proběhne 26. března od 20.30 h, prostřednictvím symbolického hodinové zhasnutí slavnostního osvětlení památek, částí veřejného osvětlení, vývěsních štítů firem a domácností.

Již jen čtyři dny zbývají do vypuknutí Hodiny Země 2011 - celosvětového happeningu na podporu ochrany klimatu. Ta se letos odehraje ve 131 zemích, na všech sedmi kontinentech, s účastí téměř 5000 měst, nejslavnějších světových monumentů a mnoha známých osobností. Mezi zhasnutými místy nebudou ani letos chybět např. náměstí Times Square v New Yorku, Londýnské oko, socha Krista v Riu de Janeiro, nejvyšší budova světa Burj Khalifa v Dubaji, Eiffelova věž v Paříži nebo Niagarské vodopády. Ze známých osobností se k akci hlásí například generální tajemník OSN Ban Ki-moon nebo herečka Nicole Kidman.

K Hodině Země se prozatím přihlásila také stovka měst, městysů a vesnic z celé České republiky, mezi nimi i dvě krajská města – Liberec a Ústí nad Labem. Oproti loňskému roku je to takřka trojnásobný nárůst, přičemž do soboty, kdy se akce koná, se předpokládá přihlášení dalších měst. Po boku světových památek zhasnou i například památky v Kutné Hoře nebo některé objekty budov Národního divadla v Praze či budova divadla Husa na provázku v Brně. Aktualizovaná mapa s neustále přibývajícími městy, obcemi a firmami, které se k happeningu přidávají, je na stránkách www.hodinazeme.cz.

Akce je kromě měst a firem určena zejména jednotlivcům, protože jejich mínění bude rozhodující pro realizaci zodpovědných klimatických politik.. Lidé se mohou k Hodině Země přihlásit prostřednictvím události na Facebooku. Prozatím se plánuje happeningu zúčastnit 4500 lidí a jejich počet neustále stoupá.

První ročník Hodiny Země se datuje k 31. březnu 2007, kdy svá světla zhaslo více než 2,2 miliónu domácností a firem v australském Sydney. Loni se Hodina Země 2010 zapsala do historie jako dosud nejrozsáhlejší dobrovolná akce vůbec. Svá světla vypnulo 4616 měst ve 128 zemích včetně 9 z 10 nejlidnatějších velkoměst. Akci pořádá největší světová ochranářská organizace WWF, koordinaci v České republice zajišťuje Ekologický institut Veronica. Další informace, včetně loga, podkladů, fotografií a shrnutí dění v roce 2010, získáte na české stránce Hodiny Země – www.hodinazeme.cz, nebo na mezinárodní stránce www.earthhour.org.

„Hodina Země je příležitostí pro každého, kdo považuje změnu klimatu za jedno z nejzávažnějších témat současnosti. Hodinou Země to ale jen začíná. Po symbolické akci musí přijít dlouhodobé a koncepční změny ve způsobu jakým získáváme a využíváme energii. Proto má letošní logo Hodiny Země vedle čísla 60 velké plus,“ podotýká Jan Labohý z Ekologického institutu Veronica, koordinátor Hodiny Země v České republice.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz