Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kvůli stavbě spalovny se obrací na eurokomisaře

16. 3. 2011 - PRAHA [Econnect]

Členové a členky občanského sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov odeslali v uplynulých dnech stížnost evropským komisařům pro životní prostředí a zdravotnictví. Upozorňují je na rozhodnutí Krajského úřadu v Plzni, podle kterého nebude mít spalovna v Chotíkově vliv na životní prostředí, a proto nebude posouzena v procesu EIA. Sdružení také rozeslalo dopisy českým a zahraničním europoslancům. Apeluje na ně, aby zabránili stavbě nedůsledně projednaného projektu, jenž má být z velké části financován z peněz Evropské unie.

„Krajský úřad na podzim rozhodl, že se nebude veřejně posuzovat dopad spalovny na životní prostředí. Obyvatelé Plzně a okolních vesnic se proto nemohou ke stavbě vyjádřit. Plzeňská teplárenská chce žádat o peníze z Evropské unie na projekt, který nerespektuje občanská práva Plzeňanů. Protože české instituce náš názor nezajímá, rozhodli jsme se oslovit evropské komisaře a poslance,“ říká Markéta Balcarová ze sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov.

Stížnost obyvatel Plzně obdržel Janez Potocnik, Evropský komisař pro životní prostředí, John Dalli, Evropský komisař pro zdravotnictví a Jo Leinen, předseda výboru pro životní prostředí a zdravotnictví. O podání stížnosti sdružení také informovalo většinu ze sedmi set českých a zahraniční europoslanců. Poslanec Pavel Poc již nabídl sdružení osobní schůzku, na které se chce problematice spalovny věnovat.

„Existují důvodné pochybnosti o dopadech na životní prostředí kvůli umístění, zvolené technologii a kapacitě spalovny. Stavba má být umístěna na návětrné straně města, což bezpochyby ovlivní množství emisí v ovzduší. Obyvatelé Plzně přitom už nyní trpí nejvyšším procentem nádorových onemocnění v České republice,“ píše sdružení v dopise evropským poslancům.

„Doufáme, že se politici v Bruselu budou stížností vážně zabývat a že nepodpoří tento projekt, který má vážné právní i faktické nedostatky. Nadějí všech Plzeňanů, kteří nechtějí dýchat toxický dým ze spalovny, je, že Evropská unie nedá na stavbu miliardovou dotaci,“ dodává Ema Rousová, členka sdružení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz